Mezőgazdaság

Ismét felütötte a fejét a járvány Bulgáriában

- Hirdetés
0 SharesÁllattenyésztés

2018. március 10., szombat • 10:24 Ismét felütötte a fejét a járvány Bulgáriában

-- Hirdetés

A madárinfluenza járvány tört ki egy Bulgária északkeleti részén található baromfiüzemben a Bolgár Élelmiszerbiztonsági Hatóság tájékoztatása szerint.

A madárinfluenza felbukkanásával kapcsolatos hírt az északkelet-bulgáriai baromfigazdaságban a Sofia Globe közölte.

fotó:Pixabay

Magas patogenitású H5N8 vírustörzs által okozott madárinfluenza járvány feltűnését észlelték Északkelet-Bulgáriában a Dobrics megyei General Toshevo-ban található baromfiüzemben a Bolgár Élelmiszerbiztonsági Hivatal bejelentése szerint. A járvány megfékezésére azonnali lépéseket tettek a hatályos uniós előírásoknak megfelelően – közölte a hatóság.

Megközelítőleg 140 000 baromfit öltek le és az állati maradványok ártalmatlanításra kerültek. A megbetegedés helyszíne körül 3 km sugarú védőkörzetet és 10 km sugarú megfigyelési zónát jelöltek ki.

Továbbá tilalmat vezettek be a házi és vadmadarak kereskedelmére és szállítására, vásárok, piacok, kiállítások, illetve egyéb baromfiakkal és egyéb madarakkal kapcsolatos bemutatók vagy versenyek megrendezésére. Több Dobrics megyében található településen szigorított a szárnyasokra vonatkozó klinikai vizsgálatokat végeztek – jelentette be a hivatal.

Bár az utolsó madárinfluenza-járványnak nem volt érzékelhető fogyasztáscsökkentő hatása, az alapanyaghiány mind a tenyésztők, mind a vágó-feldolgozó üzemek szintjén jelentős gazdasági károkat okozott – mondta korábban az agrotrend.hu-nak Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója, a Pulykaszövetség titkára. A szakember arra is rámutatott, hogy az állattartók felelős hozzáállásával, a szakmai követelmények betartásával a megjelenés kockázata és a kialakulás veszélye közel nullára csökkenthető hazánkban. A február elején megjelent interjúnkat ITT olvashatják.

agrotrend.hu / sofiaglobe.com

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>