Mezőgazdaság

Ívnak a süllők, megérkeztek a fészkek is

- HirdetésHírek

2018. április 07., szombat • 15:02 Ívnak a süllők, megérkeztek a fészkek is

-- Hirdetés

Több ezer süllőfészket helyeztek ki a napokban a Balatonba. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. boróka ágakból készített helyein már megtapadtak az ikrák, a kis süllők egy részét pedig a tógazdaságokban nevelik a továbbiakban.

– Közel háromezer darab borókafészket helyeztünk ki a Balatonba, amelyek május végéig a tóban maradnak, ott kelnek ki róluk a süllő lárvák – mondta el Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője, hozzátette: a süllők mellett a kősüllő, a balin és a keszeg is használja a fészkeket.

A boróka fészkek mellett 46 db keretes műfészket is kihelyeztek a társaság szakemberei. Ezeket ikrával megrakva szállítják a tógazdaságokba, ahol tápanyagban dúsabb környezetben nevelkedhetnek.

– A Balatonban hagyott süllők 7-12 centiméterre nőnek őszre, viszont a tavainkban, amelyek tápanyagban gazdagok elérik a 15-20 centiméteres hosszt is – mondta el Nagy Gábor.

A borókát a társaság munkatársai a Balaton felvidéken szedik meg évről évre. Ilyenkor tavasszal háromezer vesszőt erősítenek a kötelekre, majd halászhajókkal helyezik ki a Balatonba.

Április 28-áig tilalom van a süllőre, csak ezután lehet horgászni a halakat.

Az egynyaras süllőket ősszel telepítik a Balatonba, a halgazdálkodási társaságnak hat tonna a telepítési kötelezettsége, ennek csaknem felét megtermelik, a többit pedig vásárolják. A süllő a Balaton emblematikus hala.

fotó: fishingandhuntingtv.com

– A két kiló felettit fogasnak nevezik, mert a hal egy fogváltáson esik át, a kis fog helyet egy nagyobbat növeszt – tette hozzá Nagy Gábor. A hal igen kedvelt alacsony zsír és sok fehérjetartalma miatt, továbbá kevés szálka van benne. A fogási naplók szerint a ponty után a legnépszerűbb halfaj a Balatonnál.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek éves szinten pontyból háromszáz tonnát kell telepítenie. Március közepén eddig 17 tonna, a napokban pedig további öt tonna kerül a tóba. Kétszáz ötven ezer előnevelt csukának április közepén kezdik meg a telepítését. A ragadozó halak közül továbbá balint, harcsát és menyhalat tesznek a tóba. Utóbbi a Balatonban őshonos volt, de állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, most próbálják erősíteni.

agrotrend.hu / sonline.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>