Érdekességek

Javában tart a vidranász

- Hirdetés
0 Shares



Természetvédelem

Javában tart a vidranász2018.02.28

-- Hirdetés

Február vége, március eleje a vidrák párzási időszaka. A Körös-Maros Nemzeti Parkban ilyenkor sokkal könnyebben bukkanhatunk rájuk.

Hazánk Európában a kimagasló vizes élőhelyeinknek köszönhetően vidra-nagyhatalomnak számít, főként a Dunántúl déli részén és a Körös-Maros Nemzeti Park illetékességi területéhez tartozó Dél-Alföldön él állományunk java.
A nőstények együtt vannak utódaikkal, a hímek magányosan élnek. A vidrák nem alszanak téli álmot, de éjszakai életmódú állatokról lévén szó, nappal csak ritkán pillanthatjuk meg őket. Jelenlétükre jellegzetes ötujjas lábnyomaikból és faroknyomaikból következtethetünk. A puha hóban vagy sárban a lábujjak közötti hártyák is jól kivehetők. A pacsmagolási időszakban nagyobb eséllyel pillanthatjuk meg egyedeiket.
A vidra a menyétfélék családjába tartozik. Teste, a farkával együtt mintegy 80 cm hosszú, testtömege közel 10 kg. Zsíros, tömött, víztaszító bundájának köszönhetően bőrfelszíne egyáltalán nem érintkezik a vízzel, ráadásul szőrszálai közé levegő is szorul, ami hatékony hőszigetelést jelent. A nőivarú egyedek kéthavi vemhesség után 2-3 kölyköt hoznak világra. Anyjuk három hónapig szoptatja őket, s egészen tavaszig az utódok anyjukkal maradnak. Az utódok nevelésében a hímek egyáltalán nem vesznek részt.

Forrás: KMNP

Fotó: Wikipédia



-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>