Hírek

Jelentősen drágul a karácsonyfa ára!

- Hirdetés

Évről évre egyre jobban drágulnak a karácsonyfák, ha nem figyel oda kellőképpen az ember, bizony akár 10000 forintot is ott hagyhat egy fenyőfa áráért, a műfenyő ennek ellenére kezd kimenni a divatból, íme a számok, hogy milyen mértékű drágulás várható.

A hazai termesztésű vágott lucfenyőnek mint az egyik legkeresettebb fenyőnek az ára az utóbbi 3-4-5 év alatt nem változott, eközben a munkabérek mintegy 50 százalékkal emelkedtek. Ez az oka annak, hogy a lucfenyő az idén 20-25, esetenként 30 százalékkal is drágább lehet, ára méterenként a 3200 forintot is elérheti.

A fenyőket egyedileg beárazva kínálják, a termesztő és a kereskedő közti ármegállapodásban a méterár az irányadó.

A közlemény szerint az átlagos eladási ár az ezüstfenyőnél méterenként 5500 forint, a nordmann fenyő méterénél pedig 6500 forint körül mozog, az előző évihez hasonlóan.

Fenyőfa-termesztéssel az országban 6-8 nagyobb, 20-30 hektáron termelő gazdálkodó mellett több száz kistermelő foglalkozik, akik csak 1-2 hektáron termelnek. A magyar vásárlók körében országos szinten a lucfenyő áll az első helyen, míg a nordmann és ezüstfenyő a fővárosban és környékén a legkeresettebb.

Az import áru főként Dániából és Németországból érkezik, míg a magyar fenyőfa legjelentősebb külföldi piaca Ausztria és Olaszország.

A gyökeres, cserepes karácsonyfák a forgalomnak körülbelül 10-15 százalékát teszik ki, a műfenyő pedig kezd kimenni a divatból.

Az idei hosszan tartó meleg, száraz időjárás nem kedvezett a fenyőfáknak, sokan csak többletköltséggel tudták termeszteni. A vágásra szánt luc, ezüst és nordmann fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák, tehát a fenyőfákkal hosszú-hosszú évekig kell foglalkozni, amíg eladásra kerülhetnek.

Egy egyhektáros területen körülbelül 9000 fa fér el,ebből 250-300 darabot vágnak ki egyszerre. A leggyorsabban a lucfenyők nőnek, 5–8 évesen szokták kivágni őket, az ezüstfenyőket 6–11 évesen, a nordmannokat pedig csak a nyolcadik évtől értékesítik.

A termelők ezért sem dobják szívesen oda fél áron a vevőknek még az utolsó pillanatokban sem, hiszen az elvégzett munka és ráfordítás nem kevés. A műtrágyázás és a vegyszerezés elengedhetetlen, a meleg és száraz nyarakon pedig a rendszeres locsolás is szükségszerű.

A termelést figyelembe véve a legnagyobb rizikót a fabetegségek és a forró nyarak jelentik, ez utóbbival egyre inkább számolhatnak a termelők.

Forrás: www.agrarszektor.hu