Érdekességek

Jelentősen drágulnak a karácsonyfa árak!

- Hirdetés

Megkezdődött a karácsonyfavásár, a fő kérdés pedig nyilván minden médiumban az, hogy mennyibe fog kerülni az idén, drágább lesz-e mint tavaly. Erre évek óta az volt válasz, hogy nem. Az idén azonban igen jelentős áremelkedésről kell beszámolnunk.

Nem is kevéssel, mintegy 20-25 százalékkel többet kell fizetni az idén a lucfenyőért, mondták a dísznövény-kereskedelemben aktív és karácsonyfa-árusítással is foglalkozó kollégák. Boross Dáviddal, az Oázis Kertészet marketing- és fejlesztési igazgatójával is erről beszélgettem a karácsonyfaidény elején.

Nos, ezek jelennek meg erőteljesebben most a hazai termesztésű lucfenyőben. Jelentősen emelkedtek ugyanis a munkabérek és az üzemanyag-árakon keresztül a fuvarköltségek is.

A karácsonyfa termesztése, illetve értékesítése igen sok kézi munkát igényel, annak rendelkezésre állása képezi manapság a láncolatban a szűk keresztmetszetet.

Mint minden iparágban, a kertészetben is nyilvánvaló lett, hogy az eddigi munkabérek nem hogy nem csábítóak, de alapvetően meghatározzák az alkalmazottak minőségét és létszámát. A vágott karácsonyfa árában egyébként 30% a termék, és 70% a termesztésével, kitermelésével, értékesítésével kapcsolatos egyéb költség.

Aki ma vágott karácsonyfát termel, az megnövekedett munkabérekkel és fuvardíjjal is sajnos kell, hogy számoljon, idén pedig az öntözés költségeivel is, ami a termelőknek a termelői árban, a kereskedőknek a beszerzési árban realizálódik.

A lucfenyő ára tehát közelít az eddig legdrágább Nordmann-fenyőéhez. Lehetséges, hogy ezzel a vevőket ez utóbbi felé irányítjuk, ám rosszul spekulál, aki azt gondolja, hogy ha majd senki nem veszi a lucfenyőt, akkor az a csökkenő kereslet miatt olcsóbb lesz.

A termelőnek ugyanis akkor már meg sem fordul a fejében, hogy mennyivel olcsóbban adja, kinn hagyja a földön a lucfenyőt, ki sem vágja.

A karácsonyfa termesztésével évek óta szeretnénk foglalkozni itt e lap hasábjain is, ám eddig mindenfajta „közeledésünk” kudarcba fulladt. Olyan méhkas ez, amit a legjobb messziről elkerülni, óvott a témától az egyik kolléga.

Ami igaz az igaz, a termelők összezárnak, szinte megközelíthetetlenek az e téma iránt érdeklődők. Nem is keressük őket.

A piac működik, az árut eladják, mi pedig idén is állítunk majd karácsonyfát persze. Van, aki ragaszkodik az élő fenyőfához, van, aki műfenyőt vásárolt.

Műfenyő? Szagtalan, műanyag. Hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk vele, arról jobb, ha nem is beszélünk. Valahol sok ezer kilométerre tőlünk készül, olcsó munkaerő közreműködésével csomagolják, majd utazik hozzánk.

Újabban környezetvédelmi termékdíjjal is „büntetik”, ha tehát nagyon olcsó műfenyővel találkozunk a piacon, gyanakodhatunk, hogy nem rakódott rá ez a környezetvédelmi adó, ami a hivatalos forgalmazás során természetesen kikerülhetetlen.

Ha jó minőségű a műfenyő, akkor persze nem is olcsó, ha nagyon olcsó, akkor valószínűleg kidobjuk az első használat után, mert az nyilván nem tartós használatra készült.

Akkor nem esett még szó az út mellett, alkalmi árusítási engedéllyel (vagy éppen anélkül) karácsonyfát kínálókról. Az árak minden bizonnyal náluk sem lesznek alacsonyabbak, viszont azzal a tudattal vásároljunk ilyen helyen, hogy tudjuk, holnap már nem lesznek ott, és jelenlétük erős piaczavaró hatású, tevékenységük még ha engedéllyel is zajlik, számos etikai kételyt vet föl.

Amitől persze az áru, amit kínálnak, cseppet sem lesz kevésbé kívánatos, csak éppen messze nem áll mögötte annyi és akkora erőfeszítés, szakmai felkészültség, mint amennyi az egész évben árusító, holnap is a rendelkezésünkre álló, néhány alkalmazottnak munkahelyet teremtő és a települését a működésével járó adókkal is szolgáló kertészeti áruda mögött.

Forrás: Kertészet és Szőlészet