Hírek

Jelentősen szigorodnak a fűtési szabályok!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Országosan jelenleg 90 ezer olyan kéményt tartanak számon, amelyre nyílt égésterű, hagyományos gázkazán csatlakozik. Ezeket mostantól kizárólag alacsony nitrogén-oxid-kibocsátású készülékre lehet cserélni. Az új berendezések előnye, hogy a régebbieknél jóval hatékonyabbak és biztonságosabbak is.

Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungária Kft. vevőszolgálati vezetője szerint az új szabályozás azoknál a fogyasztóknál jelenthet komoly gondot, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen keresztül történik.

A csere azoknak kerül kevesebbe, akiknél már ki van építve a központi fűtési rendszer, és csupán az új kazánt kell felszerelni. Azonban számos lakásban még mindig konvektorral fűtenek, és a kémények sem felelnek meg az új rendszer támasztotta követelményeknek.

Emiatt az ilyen háztartásban a cserével járó költségek meghaladhatják az egymillió forintot.

November 1-jétől, vagyis már csütörtöktől él egy további szabály: az NKM Földgázhálózati Kft. a készülékcserére vonatkozó kiviteli terveket nem fogadja be, nem vizsgálja felül, illetve a készülékcsere után nem végzi el a műszaki-biztonsági ellenőrzést, köznapi nyelven a MEO-t.

Ez azt jelenti, hogy egyszerűsített kazáncserével lehet új kazánt vásárolni.

A szeptember 16. és november 1. közötti türelmi idő lejárta után a tervező által készített kiviteli terv és/vagy a tervező által műszaki-biztonsági szempontból ellenőrzött kivitelezés esetleges hibáiért a földgáz-elosztó nem felel, minden felelősség a tervezőé. Ezért lényeges, hogy a gázszolgáltató által nyilvántartott, mestervizsgával rendelkező szakembereket keressük meg.

Ebben segítséget nyújt a Gazigazolvany.hu oldal, amely listázza a megfelelő jogosultsággal rendelkező szakembereket elérhetőségeikkel együtt.

A hatályba lépő rendelkezés arról is szól, hogy a gyártóknak meg kell szüntetniük a magyar piacon 2017 februárjában megjelent, turbós kazánok helyére kéményátalakítás nélkül felszerelhető turbó kondenzációs ErP kazánok forgalmazását.

Novembertől tehát csak a legmodernebb, uniós szabványoknak megfelelő kazánokat találjuk meg a hazai piacon.

A rendelkezés hátterében környezetvédelmi indokok is állnak: a nitrogén-oxidok károsak az emberi egészségre, és a savas esők kialakulásában is komoly szerepük van.

Forrás: www.magyaridok.hu