Hírek

Jövőre már a rendőrség, és a NAV is tudhatja, hogy hol nyaralunk!

- Hirdetés

Azt már megszokhatta a mai modern kor embere, hogy az utcára lépve szinte nincs olyan hely, ahol nem rögzítenék térfigyelő kamerák a lépteit, ha elfogadnak egy új törvénymódosítást, akkor már a hatóságok is minden lépésünkről tudhatnak.

Hatalmas adatbázist épít a kormány a 2019-től induló Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ révén. A szálláshelyeket arra kötelezik, hogy minden vendég adatait rögzítsék benne, írj a a hvg.hu.

Ha, és amennyiben az Országgyűlés megszavazza a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, no és Rogán Antal kabinetminiszter által benyújtott törvénymódosítást (na vajon megszavazza-e), akkor már bizony naprakész információi lesznek a szálláshelyek forgalmáról a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökségnek.

Az indoklás szerint a valós fogyasztási adatok lehetővé teszik, hogy a régió más országainak eredményeivel könnyen összevethető statisztikák szülessenek. Az adatokhoz az önkormányzatok, a NAV, a rendőrség, az idegenrendészet és a KSH is hozzáférhet.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ tesztüzeme januárban már el is indulhat, ekkor még csak néhány, önként jelentkező szálloda csatlakozásával. A tervek szerint viszont jövő júniustól már minden kereskedelmi szálláshelynek kötelező lesz regisztrálnia, ahol legalább 8 szoba és 16 férőhely van.

A 2 milliárd forintos szoftvert az MTÜ ingyen adja az összes érintett szálláshelynek. A közbeszerzést a Sagemcom Magyarország Kft. nyerte meg júniusban úgy, hogy négy ajánlat érkezett, de ezek közül egy kivételével mind érvénytelen lett.

Forrás: www.168ora.hu