Hírek

Kamionos jogosítványhoz juthatnak emberek ezrei!

- Hirdetés

A sofőrképzés égető problémává vált az utóbbi években Magyarországon, az előttünk álló években ezrek mennek nyugdíjba a fuvarozói szektorból, és utánpótlás nincsen, rendkívül drága a jogosítvány, és ezért lépett a kormány, nagyszabású képzés indul.

Az idei évben 2400 tehergépjármű-vezetőt, és 1600 buszsofőrt képeznek ki a tervek szerint, és méghozzá térítésmentesen, összesen 4 milliárd forintból.

Így a magyar közúti áruszállítás versenyképessége is jelentősen nőhet, és megoldódhat a sofőrhiány is.

A lépés azért is fontos, mert a gazdaság növekedésének köszönhetően az utóbbi időszakban jelentősen nőtt a foglalkoztatás és a versenyszférában, miközben az ország egyes területein, bizonyos ágazatokban, munkakörökben munkaerőhiány alakult ki.

Évente 500-1000 gépjárművezető munkába állása lenne szükséges, hogy a sofőrhiány megoldódjon, és megmaradjon a versenyképesség, mondta a pénzügyminiszter.

A Gépjárművezető képzés munkaviszonyban állók számára II. programmal a már dolgozó személyeket célozzák meg, akiknek munkaerőpiaci helyzete képzéssel előmozdítható.

A támogatás közvetlen célcsoportjába a magyarországi székhelyű logisztikai, közúti árufuvarozási és személyszállítási vállalkozások, fuvarozók tartoznak.

Ennek megfelelően C, C+E, D, és GKI kategóriás jogosítványokat szerezhetnek a tanfolyamokon, és így a buszvezetők képzése is támogatva lesz.

A jelentkezők képzése a munkáltatói szándéknyilatkozatok vagy tanulmányi szerződések benyújtása és megkötése után indulhat, a program hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez, hiszen konkrét igényekre alapozott képzésekkel biztosítja a vállalatok növekedéséhez szükséges munkaerőt.

Jelentkezni a képzésekre a www.ofa.hu honlapon lehet.