Érdekességek

Kánikula ellen a legjobb tippek!

- Hirdetés

Sokakat megvisel a hirtelen jött hőség, és sokat kellett a nyárra várni, a május a csapadékról, és az őszies időjárásról szólt, majd hirtelen nyakunkba szakadt a 35 fok, a perszelő hőség, íme a legjobb tippek, amik segíthetnek átvészelni ezt a terhelt időszakot.

Zárkózz be, s kánikula idején a legjobb, ha éjszaka vagy hajnalban szellőztetsz, nyisd ki az összes ablakot és ajtót, hadd jöjjön be a lakásba a friss, hűvös levegő! Napközben azonban már zárkózz be ahogy elkezd emelkedni a hőmérséklet, húzd le a redőnyt vagy a reluxát, húzd el a sötétítőfüggönyt, így nem melegszik fel annyira a lakás!

Ha teheted, a ventilátor kivételével az összes elektromos készüléket kapcsold ki, mert ezek is melegítik a lakást! Ha már túl száraznak érzed a levegőt, hideg vízzel nedvesíts be pár törölközőt, s terítsd ki azokat a szobában a felszabaduló pára hűti a szobát!

Akármennyire is csábít a nagy melegben a jéghideg víz, inkább langyossal zuhanyozz le! A hideg víz csak az első pillanatban hűsít, azután pont ellenkezőleg hat már, élénkíti a vérkeringést s a belső hőtermelést, vagyis tusolás után még inkább meleged lesz.

Ha viszont langyos, 20-25 fokos vízzel engeded tele a kádat, és kitágulnak a pórusaid, a tested levegőhöz jut, könnyebben tudja leadni a hőt. Ha a fürdővizedbe néhány csepp borsmenta olajat is teszel, garantált a felfrissülés!

Kánikula idején szűk szoknyát vagy nadrágot, s testhez simuló felsőt veszel fel? Ne csodálkozz, ha rosszul viseled a meleget  a szűk ruhadarabok ugyanis bent tartják a meleget, s nem hagyják a bőrödet lélegezni! Nagy melegben lenge, s természetes anyagból, például pamutból vagy lenvászonból készült, világos színű ruhákat vegyél fel, ezek visszaverik a fényt, jól szellőznek, és az izzadságot is felszívják!

A sivatagi népek bizony teával harcolnak a hőség ellen, a forró gyógytea ugyanis kiválóan hűsít: tökéletes választás a hibiszkusz, a zsálya, a kamilla vagy a menta! Reggel forralj fel három deciliter vizet, adj hozzá egy kávéskanál teafüvet.

Hagyd állni a teát tíz percig, szűrd le, még melegen idd meg! A zsályatea enyhíti az izzadást, a kamillából készült italok és borogatások pedig nyugtatják a bőrt napozás után.

Akárhova is indulsz, mindig legyen nálad egy üveg fagyos víz! Egy flakon ásványvizet tegyél be éjszakára a mélyhűtőbe, reggel pedig csomagold be egy zacskóba! Amikor úgy érzed már most nem bírod tovább a meleget, a fagyos üveget nyomd a nyaki verőeredhez, a csuklódhoz, a könyök és térdhajlatodhoz s a füled mögé!

Készíthetsz hűsítő permetet is, egy kiürült pumpás üveget tölts meg hideg vízzel, és majd csepegtess bele menta vagy eukaliptuszolajat, és ezzel permetezd a bőrödet!

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, osztható, az oldalon található facebok jelre kattintva.