Friss időjárásjelentés

Kánikula után heves viharok érkeznek Békés, és Csongrád megyébe!

- Hirdetés
0 Shares

A mögöttünk álló napokban elérte Békés, és Csongrád megyét is az idei év második hőhulláma, tikkasztó hőség, és extrém erős UV sugárzás jellemezte a mögöttünk álló napokat, azonban lassan de biztosan egy markáns hidegfront éri el térségünket, lássuk is a részleteket.

Földünk éghajlata és egyben időjárása rendkívül komoly átalakuláson megy át, olyan dolgokat láthatunk melyeket még soha, például Kanadában rendkívül erős hőhullám tombol, helyenként 45 fokot is mértek, és Brazília déli részein 3 alkalommal is havazott, erre több mint 100 éve nem volt példa.

Hazánkban is rendkívül komoly átalakuláson megy át időjárásunk, példátlan aszály sújtja térségünket, s ez bizony komoly károkat okoz a mezőgazdaságban, valamint kertekben, melynek hatását már a piacok, és boltokban is érezhetjük, komoly drágulások formájában.

A szerdai napon 37 fok közelében tetőztek a hőmérsékletek, de a csütörtöki napon már akár a 40 fokot is megközelíthetjük Békés, és Csongrád megye térségében, nagyon ügyeljünk a folyadékbevitelre, valamint aki nyaral annak nem javasolt a napozás, mert extrém erős az UV sugárzás, és 15 percen belül is csúnyán leéghetünk.

Pénteken is még kitart a kánikula, azonban a péntek esti órákban egy markáns hidegfront éri el Békés, s Csongrád megye térségét, és ugyan lokálisan, de igen heves zivatarokra, sőt viharokra kell készülni s így bizony ez nem a nyaralók hétvégéje lesz.

A péntek esti óráktól a hevesebb zivatargócokat viharos kifutószél, és akár jégeső is kísérheti, s így sajnos megállapíthatjuk, hogy érkezik ugyan csapadék, de több kár lesz benne, mint haszon, hiszen zivatarok és viharok környezetében akár 90 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

Ekkora erejű széllökések akár már fákat is kidönthetnek, épületekben, villanyvezetékekben komolyabb károkat tehetnek, így aki teheti, pénteken időben helyezze biztonságba állatait, értékeit, virágait, és aki teheti, semmiképp ne parkoljon fák alá.

A front szombaton ugyan távozik, de még a hétvégén is előfordulnak majd heves zivatarok, vasárnapra ugyan kissé megnyugszik a légkör, de kedden újabb erős hidegfront érkezése látszik körvonalazódni, így időjárási szempontból izgalmas, de egyben veszélyes napok elé néznek Békés, és Csongrád megye lakói.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzést írta: Gubár András Meteorológiai szaktanácsadó

0 Shares