Mezőgazdaság

Kaotikus helyzet: mintegy 100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról

- Hirdetés
0 SharesHírek

2018. március 06., kedd • 11:42 Kaotikus helyzet: mintegy 100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról

-- Hirdetés

Összesen közel 80 millió befőttes üveg szükséges a hazai meggyhez. A hazai magas és alacsony facett üveg igényt nézve, mintegy 130 millió darabot használnak fel átlagosan egy évben a gyárak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felszólítja a monopolhelyzetben lévő vállalatot, hogy ne hagyja magára magyarországi partnereit az általa okozott kaotikus helyzetben.

Az O-I Manufacturing Magyarország Kft. (O-I) orosházi üveggyárában kohófelújítást végeznek, az üzem termelése jelentősen lecsökken több hónapra. Emiatt a hazai konzervipari cégek 2018-as gyártásindulásához szükséges befőttes üveg mennyiség nem áll rendelkezésre, és annak más üveggyártóktól beszerzése is erősen kétséges. Ugyan az O-I egy globális konszern, saját termeléséből mégsem oldja meg a kieső fehér befőttes üveg mennyiség pótlását.

A konzervipari cégek tájékoztatása szerint az O-I üveggyár 2017 szeptemberében azt ígérte hazai partnereinek, hogy a befőttes üveg igényüket a 2018-as évben kielégíti, majd 2017 decemberében kaptak jelzést a hazai konzervüzemek arról, hogy mégsem tudja kielégíteni igényeiket az üveggyár.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több körben szervezett már egyeztetést a hazai konzervipar képviselői és az üveggyár között. Ezeken a Magyar Hűtő és Konzervipari Szövetség valamint a NAK képviselői is kifejtették határozott aggodalmukat.

Az üveggyár konstruktivitást mutató ígéretei ellenére sajnos semminemű, a helyzet megoldását segítő lépést nem tett

– tájékoztatott közleményében az agrárkamara.

A hazai konzervüzemek a környező országbeli gyárakból sem tudják beszerezni ezt a nagy üvegmennyiséget. A konzervipari cégek folyamatosan tárgyalnak külföldi potenciális beszállítókkal is, de az látszik, hogy maximum a szükséges üvegmennyiség tizedének beszerzése lehet megoldható, az is magasabb áron és bizonytalan minőségben.

A hazai konzervipari cégek szinte kizárólag a hazai O-I üzemre alapozták eddig a tevékenységüket; külföldi üveggyárak a hazánkból érkező igényeket csak hátrasorolva fogadják, hiszen nem törzsvásárlóik a magyar konzervipari cégek. Valamint nehézkes az új, idegen partnertől való beszerzések finanszírozása, a szállítás.

Azaz

az orosházi gyár részleges leállása miatt kialakuló piaci helyzet terhei a konzervgyárakra, majd a fogyasztókra terhelődnének. De egyelőre még ez a megoldás sem látszik járhatónak.

Az O-I orosházi üveggyárának leállása legnagyobb mértékben a meggybefőtt gyártását veszélyezteti. A hazai meggytermelők évente 80-90 ezer tonna meggyet állítanak elő, amelynek 90-95 százaléka befőttként kerül a fogyasztókhoz. A nyersanyagot érintő nehéz helyzeten túl, a gyárak elveszíthetik a késztermékek felvevőpiacait, ezáltal több évtizedes munka mehet kárba.

A fent említett befőttmennyiséghez mintegy 60 millió úgynevezett magas facett üvegre és 20 millió alacsony facett üvegre van szükség már a szezonban. Összesen közel 80 millió befőttes üveg szükséges a hazai meggyhez (a meggybefőtt gyártása júniusban veszi kezdetét). A hazai magas és alacsony facett üveg igényt nézve, mintegy 130 millió darabot használnak fel átlagosan egy évben a gyárak. A hazai meggybefőtt-termelés a készterméket tekintve mintegy 14-16 milliárd forint értéket képvisel.

Az említett egyeztetéseken túlmenően Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke levélben is felszólította az üveggyárat arra, hogy segítse hazai partnereit az általa okozott kaotikus helyzet rendezésével.

A köztestület elfogadhatatlannak tartja, hogy

a hazai termelőket, beszállítókat, konzervipari cégeket ellehetetlenítő helyzetben az O-I nem nyújt érdemi segítséget, cserbenhagyja magyar ügyfeleit.

*

fotó:MTI

Húszmillió euróból építenek új kemencét az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. orosházi gyárában, a beruházás várhatóan május elejére fejeződik be – nyilatkozta a cég HR-vezetője a Világgazdaság múlt héten megjelent cikke szerint.

Ördögné Papdi Zsuzsanna elmondta, az ilyen kemencéket 12-15 évente fel kell újítani, az orosházi 2003 óta folyamatosan üzemelt. Az újabb technológia alkalmazásával csökken a károsanyag-kibocsátás, és az új kemence kevesebb energiát használ majd fel. A fejlesztés során felújítják a formázó és a minőségellenőrző gépeket is.

A beruházás költségeit saját forrásból fedezi a cég, de a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán 12 éves időszakra vonatkozó adócsökkentést nyertek el, cserébe 25 személy foglalkoztatását vállalták a következő 5 évben – közölte a vezető. Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. évente 110 ezer tonna befőttesüveget és üvegpalackot gyárt. A várhatóan három hónapos leállás alatt mintegy 28 ezer tonnával csökken a termelés, aminek csak egy kis részét hozza vissza az indulás utáni hatékonyabb gyártás. Ezt a termeléskiesést betervezték a költségvetésükbe – fogalmazott Ördögné Papdi Zsuzsanna. Hozzátette, a gyárban foglalkoztatott 230 dolgozó körülbelül kétharmada karbantartási munkákat lát el, tíz mérnök külföldi képzéseken és tréningeken vesz részt az új technológia elsajátítása érdekében, és többen a szabadságukat töltik a leállás alatt.

Az amerikai O-I társaság a világ egyik vezető csomagolóüveg gyártó vállalata a világ 23 országában, 78 gyáregységében különböző csomagolóüvegeket gyárt a konzervipar, a szeszipar, a söripar, valamint a borászatok, az üdítőital-ipari vállalatok, valamint a gyógyszeripar számára. A cég világszerte 27 ezer embert foglalkoztat. 2017-ben 6,9 milliárd dolláros nettó forgalmat bonyolított le. Több mint 49 ezer megrendelőjük van 86 országban. Az európai központ Svájcban van. Magyarországon 1995 óta van jelen a cég.

agrotrend.hu / NAK, vg.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>