Mezőgazdaság

KAP-forrás továbbra is csak a gazdáknak járjon

- Hirdetés
0 SharesAgrárpénzek

2018. március 05., hétfő • 10:13 KAP-forrás továbbra is csak a gazdáknak járjon

-- Hirdetés

Ellenezzük a mezőgazdaságtól teljesen független új célok, így a migráció KAP-ba történő beemelését – mondta Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese a németországi Plauenben megrendezett 23. Európai Gazdapiacon tartott előadásában. Idén hazánk volt az esemény partnerországa, amely kiváló lehetőséget biztosított a magyar élelmiszergazdaság eredményeinek németországi bemutatására.

A 23. Európai Gazdapiacot Nagy István nyitotta meg. Az agrártárca közleménye szerint Nagy István előadásában kiemelte,

a jelenlegi források szintjének fenntartása szükséges, nem kell tehát a mostani támogatási rendszert gyökeresen átalakítani, elegendő annak egyszerűsítése, ezért hazánk támogatja Németország erre irányuló törekvését.

Kijelentette, az agrárberuházásoknak hangsúlyosnak kell maradniuk, valamint a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyát is fenn kell tartani.

A miniszterhelyettes kiemelte, Magyarország egyetért azzal, hogy elérhető a generációs megújítás a fiatal gazdák és az új vállalkozások indításának ösztönzésével. Éppen ezért

a fiatal gazdákra vonatkozó korhatár emelését célzó javaslatokat, valamint a kistermelői támogatás kiterjesztését szintén támogatja hazánk.

Nagy István a német közönségnek vázolta a magyar agrár- és élelmiszergazdaság elmúlt évi eredményeit, különös tekintettel a kivitel erősödésére. Az aktív német-magyar agrárkapcsolatok kapcsán hangsúlyozta: Magyarország számára Németország a legfontosabb külkereskedelmi partner. Ezt jelképezi az is, hogy az idei Európai Gazdapiacon – az eseménysorozat 23 éves történetében immár másodszor – hazánk volt a partnerország. A magyar kiállítók központi helyen mutatták be a magyar vidék és a magyar föld legjavát.

Nagy István kétoldalú tárgyalást folytatott Frank Pfeillel, a Szász Tartomány Környezetügyi és Mezőgazdasági Minisztérium államtitkárával. A kifejezetten konstruktív, baráti hangvételű egyeztetés során mindkét fél egyetértett az EU Közös Agrárpolitikája forrásainak megőrzésében. Nagy István megerősítette, Magyarország álláspontja szerint a KAP-forrásokat továbbra is a gazdáknak kell kapniuk, amelynek előnyeit végső soron valamennyi európai polgár élvezi a kiváló minőségű, egészséges és méltányos áron elérhető élelmiszerek révén.

Megjegyezte, hogy országunk kiemelten fontosnak tartja a mezőgazdaság és a versenyjog együttműködésének fejlesztését. Arra is utalt, hogy a piaci válságokat a KAP-nak még hatékonyabban kell kezelnie, ehhez pedig

megfelelő központi, uniós pénzügyi forrásra is szükség van.

Az FM miniszterhelyettese kitért arra is, hogy Magyarország az uniós támogatási felső korlát önkéntes alkalmazásával a családi gazdaságokat kívánja helyzetbe hozni, ezáltal pedig újabb vidéki munkahelyek létrehozását elősegíteni.

Nagy István német partnerével áttekintette továbbá az afrikai sertéspestis európai aktualitásait, a megelőzés érdekében tett intézkedéseket is, valamint felvetette a gazdák kártérítésének kérdését is.

agrotrend.hu / FM

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>