Mezőgazdaság

Kárenyhítési hozzájárulás: szeptember 15. a határidő

- HirdetésAgrárpénzek

2018. július 31., kedd • 11:28 Kárenyhítési hozzájárulás: szeptember 15. a határidő

Amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár a határidőt követően vonja le a gazdálkodónak járó egyik későbbi kifizetésből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére.

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a kárenyhítési kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy 2018. szeptember 15-ig van lehetőség a 2018. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítésére.

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének.

A fizetési kötelezettség részleteiről a Magyar Államkincstár július 31-éig határozatban tájékoztatja az érintetteket.

Kárenyhítési hozzájárulás: szeptember 15. a határidő 2
Fontos az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer szerinti ügyfél-azonosító, továbbá az adóazonosító jel, illetve adószám megadása – fotó: precisionag.com

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg, adók módjára, behajtandó köztartozásnak minősül.

A kárenyhítési hozzájárulás jogszerű, tehát határidőre, maradéktalanul történő megfizetése esetén a tavalyi évtől kezdődően lényegesen könnyebben teljesülnek a kárenyhítő juttatás igénybevételének egyéb feltételei. A vonatkozó jogszabályok az érintettek számára a 2017. kárenyhítési évtől kedvezően változtak.

Korábban üzemi szinten (tehát a károsodott és a kármentes területeken egybe számítva) kellett 15%-ot meghaladó mértékű hozamérték-csökkenést elszenvedni a kárenyhítő juttatás igénybe vételéhez, a 2017. kárenyhítési évtől ennek a feltételnek már elég csak a károsodott növénykultúrák vonatkozásában teljesülnie.

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Magyar Államkincstár honlapján: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu

agrotrend.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez