Hírek

Katasztrófa fenyegeti a Földet!

- Hirdetés

Hihetetlen dolgokat produkál a gyorsuló, s fokozatos felmelegedés, már sajnos lassan sehol nem vagyunk biztonságban, még az sarkkörön sem, ahol azt gondolnánk, hogy röpködnek a mínuszok, s lássuk, milyen veszély leselkedik a Földre, amiről az ember tehet főleg.

Műhold képeken is jól látható már az a sűrű füst, amely beborítja Alaszka, Grönland és Szibéria hatalmas területeit. Az erdőtüzek a rekord forró júniusban kezdődtek, amikor idehaza s a többi európai országban.

Az Európai Unió földmegfigyelési programjában működő Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) amely a légkör kémiai összetételét, a kibocsátásokat monitorozza, több mint száz nagy erdőtüzet észlelt a sarkköri régióban.

A múltban is voltak erdőtüzek a sarkkörön, de ennyi még sosem, nagy bajban lehet az emberiség, és nem is olyan sokára, sajnos az emberek komolytalanul veszik a közelgő globális veszélyt, amennyiben elolvad a sarkköri jégtakaró, az óceánok, tengerek vízszintje akár 3 méterrel is megemelkedne.

Víz alá kerülnének világvárosok, embere százmilliói válnának hajléktalanná, ez a szomorú jövő, és sajnos nem úgy néz ki, hogy a probléma bármelyik országot érdekelné, folytatják a környezetszennyezést, titkos atomkísérleteket hajtanak végre, óceánba rejtegetnek több millió tonna szemetet, veszélyeztetve ezzel az élővilágot, mindent összevetve óriási a baj.

Világszerte az előrejelzettekhez képest sokkal nagyobb ütemben zajlik a felmelegedés, akár egész ország a víz alá merülne, ebből a szempontból Hollandiában lenne a legnagyobb baj, de Magyarország se úszná meg, hozzá kellene szoknunk a 40-42 fokos nyarakhoz, a havat pedig elfelejthetnénk.

Állatfajok ezrei halnának ki, ami szintén beláthatatlan következményekkel járna, lépjünk, míg nem késő.

Számos korábbi tanulmány megállapította hogy a sarkkörön a globális átlagnál jóval nagyobb mértékben növekszik az átlaghőmérséklet, s ez ideális körülményeket teremt az erdőtüzek kialakulásához. Ez a régió ráadásul ritkán lakott, ezáltal a beavatkozás is körülményesebb.

Ezek a tüzek még inkább fokozzák a globális klímaváltozást, és hiszen az égés során rengeteg szén-dioxid kerül a levegőbe, s ráadásul a szürke színű hamu a jégre kerülve sokkal több napenergiát tud elnyelni, és felgyorsíthatja az olvadást.

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.