Mezőgazdaság

Kell a fokozott figyelem, mert határainkhoz közel a vírus

- Hirdetés
0 SharesHírek

2018. április 03., kedd • 08:44 Kell a fokozott figyelem, mert határainkhoz közel a vírus

-- Hirdetés

Magas patogenitású madárinfluenza vírust mutattak ki vadon élő madarakban Szlovákia délnyugati részén.

A magas patogenitású madárinfluenzát Nagyszombat közelében, Magyarország határától mintegy 50 kilométerre, elhullott dankasirályokból (Larus ridibundus) mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok 2018. március 28-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint.

dankasirály

Magyarországon a leggyakoribb fészkelő sirályfaj, s költési időn kívül is sok madár tartózkodik a Kárpát-medencében. Tömeges tavaszi és őszi átvonuló.

A most Szlovákiában talált madárinfluenza vírus nem azonos a 2016-2017-es magyarországi és európai járványt okozó H5N8-as vírussal, hanem a H5N6 szerotípusba tartozik. A vírus ezen altípusát most mutatták ki első alkalommal Szlovákiában; korábban 2017 decemberében, Hollandiában jelent meg először az Európai Unió területén.

A betegség határainkhoz közeli előfordulása felhívja a figyelmet a vírus magyarországi megjelenésének kockázatára is, ezért a NÉBIH kéri a baromfitartókat, hogy fokozottan ügyeljenek a járványvédelmi előírások betartására!

Az elhullottan talált vadmadarakat, illetve a betegség baromfiállományokban felmerülő gyanúját pedig az állategészségügyi szolgálatnak kell bejelenteni.

agrotrend.hu / Nébih

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>