Mezőgazdaság

Kellenek az agrártámogatások 2020 után? Igen!

- HirdetésHírek

2018. március 29., csütörtök • 10:50 Kellenek az agrártámogatások 2020 után? Igen!

-- Hirdetés

Ragaszkodunk ahhoz, hogy az agrárpolitika büdzséje és támogatása reálértéken ne változzon, továbbra is uniós forrásból, normatívan legyen finanszírozva.

Szükség van a közös uniós agrárpolitikára (KAP) 2020 után is – jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke egy gazdafórumon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban szerdán. Jakab István eszögezte, a következő uniós ciklus költségvetésében az agrár- és vidékfejlesztési támogatási rendszernek juttatott források fontosságát, valamint a kétpilléres rendszer megtartását egyetlen európai állam vagy polgár sem akarja elvitatni, az azonban még vita tárgya, hogyan akarják ezt a döntéshozók megvalósítani.

Jakab István szerint a KAP körül a biztos, csak a bizonytalan – fotó: 123rf

A KAP első pillérével kapcsolatos elképzelések, azaz a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések kérdésében sem egységes az álláspont, mivel egyelőre nem tudni, hogy ezeket az összegeket kizárólag európai uniós támogatásokból finanszírozzák-e majd.

A kifizetések feltételekhez kötésével, vagy a döntések nemzeti hatáskörbe utalásának lehetőségével "jön a trükközés"

– fogalmazott a Magosz elnöke, megjegyezve, uniós hivatalos rendező elv még ebben a kérdésben sincs. Ebben a kérdésben csak egységes döntés az elfogadható, vagyis mind a huszonhét tagállamnak egyezségre kell jutni – tette hozzá.
Jakab István szavai szerint

a vidékfejlesztési források esetében jelentősen növelni kell a nemzeti támogatások arányát és mértékét,

ennek szükségességét egyébként már a Magosz is jelezte a kabinetnek.

Előadásában szót ejtett a Brexit miatt kieső, csaknem 14-15 milliárd eurós uniós költségvetési összegről, amelynek pótlásáról jelenleg is nagy viták zajlanak az Európai Unióban. Magyarország ebben a kérdésben a tagállami befizetések növelését támogatja, ezt a javaslatot a nagy nettó befizető országok, mint Németország és Franciaország, vélhetően nem fogja támogatni – mondta.

A Magosz-elnök hangsúlyozta, nem megoldás Svédország példája sem, ahol – Brüsszel jóváhagyásával – a vidékfejlesztési forrásokat csoportosították át szociális kiadásokra. Ez a "lopakodó" intézkedés jelzi, hogy ez a gyakorlat később akár általánossá is válhat, ez viszont nem megoldás – szögezte le Jakab István.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>