Friss időjárásjelentés

Kemény ciklon érkezik Békés, és Csongrád megyébe!

- Hirdetés

A várakozásoknak és számításoknak megfelelően időjárásunk Békés, és Csongrád megye térségében igen szeszélyessé vált, eddig a szokatlanul enyhe időjárást tapasztalhattuk meg azonban ez még nem a jéghegy csúcsa, ciklonok célpontjai lettünk.

A szombat reggel korán útnak indulókat igen enyhe reggel fogadta, erős déli szél jellemezte térségünket s a reggeli órákra mindössze 9 fokig süllyedtek a hőmérsékletek, azonban az erős légmozgás miatt sajnos a hőérzet mindössze 5 fok körül mozgott, bár december második felében járva ez is barátinak mondható.

A felhősödés már a déli órákhoz közeledve megkezdődött, jelezvén, hogy komoly változás közeleg és amit egy Békés s Csongrád megye térségén áthaladó ciklon okozott, azonban mozgása igen gyors volt s az erős lémozgás miatt nem is tudott beágyazódni térségünkbe így 4-6 mm csapadék hullott, 13 fokon tetőztek a hőmérsékletek.

Ne gondoljuk, hogy megúsztuk ennyivel, a szombat éjszaka első felében tovább erősödik a légmozgás, és ismét enyhe reggelre ébredhetünk, 8 fokig süllyednek a hőmérsékletek, s átmenetileg vékonyodik majd a felhőzet, vasárnap reggelre pedig mérséklődik a légmozgás, de igen élénk marad.

A hét utolsó napjának délutánján 13 fokon tetőznek a maximum értékek s bár kevesebbnek fogjuk érezni az élénk déli légmozgás miatt. A vasárnap délutáni órákban egy igen erős mediterrán ciklon éri el Békés, és Csongrád megye térségét, jelentős mennyiségű eső várható, kisebb körzetekben akár a 25-30 mm-t is  elérheti a lehulló csapadék mennyisége, s a mérséklődő szélnek köszönhetően beágyazódik a mediterrán ciklon, így a csapadékhullás átnyúlik hétfői napunkra is.

Hétfőn az eddigi erős déli légmozgást már-már viharos északnyugati váltja, erős lehűlés kezdődik, és míg vasárnap 13, addig hétfőn már csak 6 fokot mérhetünk a legmelegebb délutáni órákban, az igen erős szél miatt azonban hőérzetünk mindössze 4 fok körül alakul majd.

A mediterrán ciklon csak kedden hagyja el Békés, és Csongrád megye térségét, így szerdától már tisztulni kezd az égbolt, de sok lesz még a felhőátvonulás, azonban jelentős eső akkor már nem várható.

A tisztuló égboltnak azonban ára lesz, mert csütörtöktől visszatérnek az éjszakai fagyok Békés, Csongrád megye térségébe, és nappalonként is csak 5 fok magasságában tetőznek a hőmérsékletek, és mérséklődik csütörtökre a légmozgás is, így péntek hajnalban már sűrű ködmezők, útlefagyások keletkezhetnek.

Összegezve ennél pocsékabb ünnepi időjárást nem is kívánhatnánk, és az év utolsó napjaira megérkezhet az első komolyabb havazás is Békés, és Csongrád megye térségébe.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.