Friss időjárásjelentés

Kemény hidegfront zúdul Békés, és Csongrád megyére!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Időjárási szempontból nagyon kemény napok állnak Békés, és Csongrád megye lakói előtt, a számítások beigazolódni látszanak, a csütörtöki kellemes napot elfelejthetjük, igen nagy fordulat várható az előttünk álló 24 órában, lássuk a folytatást.

Csütörtöki napunkon még a napsütés, és a mellé társuló mérsékelt északnyugati légmozgás dominált, de ez múló állapot, kellemetlen “csomagot” állított össze az időjárás számunkra az előttünk álló pár napra, s ennek oka pedig egy erős hidegfront ami csütörtök éjszaka meg is érkezik Békés, Csongrád megyébe.

Rendkívüli módon fokozódhatnak az előttünk álló órákban a szív- és érrendszeri panaszok, s a fejfájásos panaszok előtérbe kerülnek, összességében a frontérzékenyek nagyon kellemetlen napokra számítsanak.

Ritka kemény hidegfrontról van szó, melynek ereje nem a nagy mennyiségű csapadékban rejlik, hanem a távozásakor Békés, Csongrád megye szerte szó szerint viharossá fokozódó szélben, amit a hirtelen, s nagy tempóban emelkedő légnyomás generál majd.

Az előttünk álló csütörtök éjszaka igazán enyhének ígérkezik, de ez csak a látszat, az időjárás “altat”, de már az éjféli órákat követően Békés, és Csongrád megye szerte csapadékhullás kezdődik, s méghozzá eső formájában, hiszen részben az erősen felhős égbolt miatt nem kell számolnunk keményebb lehűléssel.

A péntek reggeli órákra mindössze 5 fok köré süllyednek a hőmérsékletek, és a korán útnak indulók még szakaszos esőzésekkel számoljanak, a reggeli órákban az északnyugati légmozgás fokozatosan élénkülni kezd, ami felszaggatja a reggel még vastag felhőtakarót, és így a péntek délutáni órákban  a déli órákhoz közeledve egyre több helyen a napsütés kapja a főszerepet, összességében 3-5 mm esővel számolhatunk.

A “műsornak” ekkor még nincs vége, tulajdonképpen még akkor kezdődik, az addigi élénk északnyugati szelet északi, majd északkeleti váltja, megkezdődik a fagyos levegő beáramlása Békés, s Csongrád megye térségébe.

Rövid idő alatt nagyon komoly lehűléssel kell számolnunk, csütörtökön még 13, pénteken 5, szombaton már csak 1 fok várható Békés, és Csongrád megye térségében a nappali órákban.

A hidegfront péntek délután kilép térségünkből, a légnyomási értékek az egekbe szöknek, s nem is túlzás azt állítani, hogy a péntek késő délutáni órákban viharos erejű szél zúdul Békés, Csongrád megye tájaira. A péntek esti órákban várhatóak a legerősebb széllökések.

Óvatosan a közlekedéssel, a péntek esti órákban akár a 70 km/h sebességet meghaladó széllökésekkel is számolni kell Békés, Csongrád megye térségében, ekkora erejű széllökések bizony már vastagabb ágakat is leszakíthatnak, sőt, villanyvezetékekben, hálózatokban is kárt tehetnek.

Időjárásunk erősen szeles jellege még szombaton is megmarad, kellemetlen, télies hétvége áll előttünk, s hó ugyan nem várható, de visszatérnek átmenetileg a keményebb reggeli fagyok, szombaton már akár -5 fok köré süllyedhetnek a hőmérsékletek Békés, s Csongrád megye térségében, de az igen erős légmozgás miatt hőérzetünk -7 fok körül alakul majd.

Napsütésben hétvégén nem lesz hiány, azonban mint említettem, sok “köszönet” nem lesz benne.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebok jelre kattintva.

Az előrejelezés főtámogatója a Békés Takarék Szövetkezet.