Friss időjárásjelentés

Kemény napok várnak Békés, és Csongrád megye lakóira!

- Hirdetés

Időjárásunk nem viccel, az előttünk álló napok szó szerint embert próbálóak lesznek Békés, és Csongrád megye lakói számára, először a perzselő forróság, majd egy erős hidegfront érkezik, lássuk, hogy milyen időjárás várható a folytatásban.

A mögöttünk álló péntek délután folyamán erősen labilissá vált a légkör, s főleg Békés megye tájaira volt jellemző, és kisebb területeket érintő, de heves zivatarok pattantak ki, Gádoros, s Csanádapáca térségébe jégeső is előfordult, helyenként 20 mm-t meghaladó csapadék hullott.

Békés, és Csongrád megye tájait még egy anticiklon uralja a hétvégén, s de ez nem zárja ki akár hevesebb helyi záporok, zivatarok képződését a hétvégén, igaz ez a szombatra is, és fokozottan igaz vasárnapra is.

Igen enyhe reggelre ébredhettünk, mindössze 20 fokig süllyedtek a hőmérsékletek az éjszaka folyamán, s ez kihathat mai közérzetünkre is, akik nem bírják a meleget, azok számára igen megterhelő időszak ez, és még hétvégén tetőzik a forróság, szombaton, és vasárnap akár 37-38 fokot is mérhetünk, ami azért ritka, ha a tavalyi nyarat vesszük alapul.

Jelentős légmozgástól nem kell tartanunk, s a szél csak az esetlegesen kialakuló zivatarok környezetében erősödhet meg, de akkor hirtelen, és jelentősen, erre érdemes odafigyelni, főleg a vasárnap este folyamán hiszen akkor érkezik az erős hidegfront Békés, és Csongrád megye térségébe, s így a frontérzékenyekre is kemény napok várnak.

Hirtelen lehűléssel kell számolnunk, vasárnap még 37, hétfőn pedig már csak 29 fok várható, s ez sajnos erősen megviselheti még a fiatal, vagy egészséges emberi szervezetet is, extrém erős lesz az UV sugárzás, így a napozás a hétvégén egyáltalán nem ajánlott, még rövid időre sem.

Vasárnap este, a hidegfront érkezésekor a légmozgás északnyugatiba módosul, és erősen labilissá válik a légkör, ami kedvez a kifejezetten heves zivatarok kialakulásának Békés, és Csongrád megye térségében, s kifejezetten erős gócokkal számolhatunk, sok helyen felhőszakadással, helyenként jégeső, és viharos szél is társul majd a zivatarokhoz, a hirtelen viharossá fokozódó szél akár fákat is kidönthet, villanyvezetéket rongálhat meg.

A hidegfront hétfőn elhagyja térségünket, 6-7 fokos lehűlés következik be, de Békés, és Csongrád megye szerte marad az erősen labilis, zivatarok képződésére hajló időjárás, s így nem nyugszik a légkör hétfőtől sem, marad a változékony, hevesebb zivatarokkal megtűzdelt időjárás.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzés főtámogatója a Békés Takarék Szövetkezet.