Érdekességek

Kemény nyár vár ránk!

- Hirdetés

Az sejthető volt, még a nem szakavatott emberek számára is, hogy az enyhe télnek még lesz böjtje persze nem a járványra gondolok hanem időjárási szempontból közelítek és bizony minden jel arra utal, hogy sok jóra nem számíthatunk.

Ha az elmúlt 50 év statisztikáját vesszük alapul, a száraz, enyhe teleket mindig kemény és egyben viharos nyarak követték, és enyhébbek voltak a nyarak is, s ez most is látszik hogy a történelem megismétli magát.

9 hét aszályt követően a nyár beköszöntével beindult a vizes szállítószalag effekt, és ezt jól mutatja például a néhány napja történt budapesti özönvíz de hazán számos pontján hasonló csónakban eveznek, szó szerint.

Békés megyében például az elmúlt 1 hétben 100 mm-t meghaladó eső hullott, s melyre már nagyon rég volt példa, nem voltak ritkák a viharok, s jégesők sem, s a nyár további részében sem kegyelmez az időjárás, így könnyen lehet, hogy ez lesz az elmúlt ötven év legcsapadékosabb nyara.

Sajnos egyre gyakrabban találkozhatunk viharok környezetében tubákkal de tornádó is kialakulhat nyáron sok helyen, s azonban még azért nem lesznek olyan erősek, mint az amerikai társaik, mégis nagy károkat fognak okozni országszerte.

Kevesebb ciklon, és hőhullám várható az idei nyáron, de pár hőhullám előfordul majd, azonban mindent összevetve az átlagosnál 3-4 fokkal enyhébb nyárral számolhatunk.

A nyár első felében az Alföld térsége s júliustól az Északi-középhegység tájain lehetnek majd heves viharok, beleértve a fővárost, Budapestet is, és lesznek olyan vihargócok is ahol nagy 2-4 cm átmérőjű jégdarabok hullhatnak, megsemmisítve a termést, így most minden jel arra utal, hogy minden szempontból nagyon kemény nyár vár ránk, Európa hasonlóan szélsőséges időjárással számolhat a mediterrán térségben gyakoriak lesznek az erdőtüzek, majd az azt követő extrém erős viharok, tornádók is kialakulhatnak.

A tornádó mint légköri jelenség Spanyolországban és Romániában lehet gyakori majd, azonban mint említettem, már hazánkban is számolnunk kell velük.

Összegezve nem ez lesz álmaink nyara, az már bizonyos, de azért sejthető volt, hogy az enyhe tél igen szeszélyes, és egyben veszélyes nyarat eredményez majd.

Véleményalkotó: Gubár András Meteorológiai tanácsadó

Forrás: Időjósdás.hu

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.