Mezőgazdaság

Kemény téli nap elé nézünk: hófúvás, havazás, egész nap fagyos idő

- HirdetésAktuális

2018. február 27., kedd • 07:20 Kemény téli nap elé nézünk: hófúvás, havazás, egész nap fagyos idő

-- Hirdetés

Borult lesz az ég, és többfelé várható havazás, hószállingózás, de délutántól gyengül a csapadék intenzitása. A legtöbb hó a déli megyékben várható. Az élénk északkeleti, északi szelet többfelé erős lökések kísérik, ezért hófúvások is lesznek.

Az Útinform kora reggeli összesítése szerint Vas megyében a 40-70 kilométer/órás széllökések miatt mintegy kilencven útszakaszon tapasztalható hóátfúvás, emiatt a látótávolság lecsökkenhet akár néhány méterre is. A viharos széllökések gyakorlatilag azonnal visszahordják a havat a burkolatra.

Arra kérik az autósokat, hogy

fokozott óvatossággal közlekedjenek, csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak, a hófúvásos területeket pedig kerüljék el!

A legfrissebb és leggyorsabb információt a zrt. megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, és minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.huoldalon.

Több megyében a további havazás, emellett országszerte a hófúvás veszélye miatt vannak érvényben elsőfokú figyelmeztetések.

Havazás:

Dél felől egyre nagyobb területen számíthatunk havazásra, reggel az ország déli, délnyugati harmadán, felén már 5 cm körüli, a déli határnál néhol akár a 10 cm-t is meghaladó igen laza szerkezetű porhó várható. A havazás intenzitása délutántól fokozatosan csökken, és estétől lassan megszűnhet a csapadéktevékenység. Éjfélig az északnyugati és északkeleti tájakon várható a legkisebb mennyiség (lepel – 2, 3 cm), míg dél felé haladva egyre vastagabb hóréteg valószínű (középső országrész: 2-6, déli megyék: további 6-10 cm).

Hófúvás:

Nagy területen számíthatunk hófúvásra, a hóval borított tájakon az olykor erős (45-55 km/h) északi, északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében hófúvást okozhat. Emellett az ország középső és északkeleti részein hulló friss havat is hordhatja a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és -8 fok között várható. Késő estére -5, -10 fokra hűl le a levegő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -13 fok között, a havas, szélvédett tájakon -15 fok alatt alakul.

fotó: MTI (2018.február 26.)

A hideg levegő hatására megindult a Balaton befagyása. A szél hatására a jégmentes Balaton vízfelületén kialakuló hullámok kicsapva a partra azonnal ráfagytak a növényekre, kövekre, tárgyakra.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig

Kezdetben és az időszak végén több, közte kevesebb lesz a felhő. Szerdán, pénteken havazásra, szombaton már ónos esőre, esőre is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak első felében -8 és -17 fok között alakul, de csütörtökön a havas, gyengén felhős, szélvédett tájakon -20 fok alatt is lehet.

agrotrend.hu / OMSZ

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>