Hírek

Keményen tüntetnek a fuvarozók!

- Hirdetés

Dugókat és fennakadásokat okozott szombaton a francia közutakon a teherszállítóknak az üzemanyag adójának január 1-jén esedékes emelése elleni tüntetése szombaton, amelyet a nyugdíjreform elleni közlekedési sztrájktól függetlenül hirdettek meg.

A fuvarozók egynapos forgalomlassító akciói szombat reggel kezdődtek a francia utakon, így a szervezők szerint legkésőbb estig véget érnek jelezte nyilvánosan Jean-Marc Rivera, az Európai Közúti Fuvarozók Szövetségének (UETR) főképviselője.

A fuvarozók 15 olyan útszakaszon is nehezítették a forgalmat, s ahol sok külföldi teherszállító közlekedik, elsősorban a főváros körüli régióban, de az ország más pontjain is.

Az UETR az ellen tiltakozik, hogy január 1-jén 2 eurocenttel emelkedik az üzemanyag árára kivetett adó a francia költségvetési törvény szerint. Álláspontjuk szerint emiatt romlik a versenyhelyzetük is a külföldi fuvarozókkal szemben, akik nem járulnak hozzá a francia utak infrastruktúrájának karbantartásához.

Nem az állampolgárokat akarjuk bosszantani, hanem elsősorban a külföldi kamionokat, a bulgárokat, s a cseheket, a litvánokat és a lengyeleket tartóztatjuk fel. Húsz percig várakoztatjuk őket és aztán mehetnek tovább mondta a francia hírügynökségnek Philippe Bonneau, az UETR főtitkára.

A fuvarozók tiltakozásával egyidőben folytatódott a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen csütörtökön kezdődött sztrájk a tömegközlekedésben, amely az előrejelzések szerint hétfőig biztosan folytatódik.

Sajnos a nyugdíjreform a fuvarozókat is érzékenyen érintené, s félő, hogy más országoknak pont mintául szolgálna, amiből valószínű Magyarország se maradna ki.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.