Hírek

Ki alkalmas valójában kamionozásra?

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Azt kell, hogy mondjam, a legtöbb megkeresésben arról számolnak be, hogy jelenlegi munkájuk illetve anyagi ellehetetlenülés vezetett eme  fontos és gyakorlatias  döntéshez miszerint a kamionos hivatás lenne üdvözítő számukra.

A megélhetési kamionozást mind többen választják, leginkább 40-50 év felett. A szakmát körülölelő  misztikum és a magyar átlag feletti kereseti lehetőség a fő motiváció. Gyakran hallom, hogy szeretek vezetni. Sajnos, aki ilyen pozitívumok alapján dönt a kamionozás mellett, csalódni fog.

Fontosnak tartom, hogy aki ezt a pályát választja, ne valamiféle álomképet kergessen, hanem gyakorlatban is nézze meg, ez az a szakma, amit ő szeretne, amire ő alkalmas? Mindenki ismerősi körében van valaki, aki kamionos vagy ismer kamionost.

Javaslom, keressen lehetőséget arra, hogy néhány hetet eltölt a jobb egyben ülve, amolyan félig turistaként. Nagyon fontos, hogy vegye fel a gépkocsivezető életritmusát, akkor egyen, amikor ő, akkor menjen mosdóba, és akkor aludjon, amikor a sofőr. Ilyen utakon betekintést kaphat a valódi kamionos élet mindennapjaiba, sok szakmai dolgot is el lehet sajátítani.

Fontos átgondolni, hogy valóban jól fogja-e bírni a család nélkül, hosszú heteken keresztül, képes önellátásra, nyelvismerete elégséges-e, képes azonnali döntéseket hozni, van-e térképismerete, vezetési tapasztalata, rutinja, ismeri-e a nemzetközi KRESZ-t.

Legyen elhivatott, kalandvágyó, fogékony az új dolgokra, alázatos a szakma iránt,  az alkalmazkodás képessége is nagyon fontos. Legyen megfelelő szakmai tudás, ismeret  birtokában, és természetesen legyenek meg a megfelelő végzettséget igazoló iratai.

Amikor valaki megszerezte a papírokat ne gondolja, hogy ezzel a nehezén túl van. Az csak ezután jön. Sajnos a jelenlegi képzési rendszer nem alkalmas arra, hogy valaki neki induljon a nagyvilágnak. Arról nem is szólva, hogy sok leendő kolléga nem híve a tanulásnak, érdeklődve keresik a “bartel” lehetőségét. “Fél disznóért” GKI vizsga?! Hangsúlyoznám, hosszú távon nem kifizetődő!

Mindenképpen azt javaslom, hogy olyan munkahelyet keressen, ahol van lehetőség 4 kezes (2 fős) járatra. Tapasztalt kollégával célszerű összeülni, ne vak vezessen világtalant, aki szívesen osztja meg tudását, tapasztalatait.

Ez a munkavégzés lehet kényelmetlen, és nagyfokú alkalmazkodást kíván, de a tanulásra a legolcsóbb és  legbiztonságosabb lehetőség. Érdemes ideig-óráig kevesebb munkabérért dolgozni, mint ismeretek hiánya miatt büntetést fizetni, illetve gyakorlatlanság miatt esetleg anyagi kárt okozni, amit legtöbbször még ki is fizettet a munkáltató a kamionossal.

Minél több országba fuvaroz a cég, annál több sajátosságot lehet és érdemes megtanulni. Ne gondolja senki, hogy 1 hónap elegendő. 1 év után is csak azt mondhatjuk, van sejtésünk a kamionozásról. Ebben a szakmában különösen igaz, a jó pap is holtig tanul!

Szükséges az alázat a szakma, és a kollégák iránt, ne féljünk kérdezni, de tanuljunk meg hallgatni is!

Minden történetben benne rejlik néhány új információ lehetősége.

Forrás: www.kisaetr.hu

Csatlakozzon a beszélgetéshez