Mezőgazdaság

Kína sertéshús igénye felpörgetheti a finn exportot

- Hirdetés
0 SharesAgrárpiac

2018. február 24., szombat • 13:12 Kína sertéshús igénye felpörgetheti a finn exportot

-- Hirdetés

Tavaly nyár óta exportálhatnak a finn vállalatok Kínába sertéshúst. Az ország igen szigorú állategészségügyi előírásokat támaszt az importra vonatkozóan, de úgy tűnik, a finnek nem csak megütik az elvárásokat, hanem keresetté is tették Kínában a skandináv disznóhúst

Kelendő Kínában a minőségi finn sertéshús. A világ legnagyobb felvevőpiacának számító távol-keleti állam igénye nem csak megmentheti, hanem fel is futtathatja az ország sertéságazatát – írja az Origo.

A finn húsgyártó, a Finnország nyugati térségeiben működő Atria, nyár óta küldheti szállítmányait Kínába, miután a fogadó fél meggyőződött arról, hogy a vállalat képes teljesíteni az igen szigorú elvárásokat.

Nemcsak egészségügyi szempontból teszi magasra a mércét Kína, hanem a nyershús előkészítésével kapcsolatban is más igényekkel lépnek fel, mint az európai fogyasztók.

Az Atria-nál elmondták, nagyon odafigyelnek arra, hogy megértsék az eltérő kulturális háttérből fakadó elvárásokat arra vonatkozóan, hogyan készítsék elő a húst az ottani konyhai felhasználásra. A cég Seinajoki településen működő üzemében új feldolgozó egységeket állított be, amellyel egyedi igényeket is képesek kielégíteni. Ezen túlmenően, közel 300 vágóhídi és más munkatársnak tartottak felkészítést, kifejezetten a kínai fél támasztotta igények megismertetésére a húsáru kezelésével kapcsolatban.

fotó: Pixabay

A cégnél úgy vélik,

sikerük titka, hogy a kínaiak úgy látják, a finn vállalat garantálja a minőségi kritériumok teljesülését. Ennek érdekében, az Atria azt is vállalja, hogy sertéshús útját egészen a termelői farmtól a Kínába való szállításig bezárólag végigköveti.

A vállalat exportja 8 hónapban 3000 tonna sertéshús volt, amely az első 12 hónap végére várhatóan eléri az 5000 tonnát. Ez ugyan nagyságrendekkel kisebb, mint a teljes kínai import, ám a várakozások szerint, a mennyiség a jövőben dinamikusan növekedhet.

A várakozások szerint egy másik nagy finn gyártó, a HKScan lehet a következő, mely beléphet a hatalmas kínai piacra. A kínai kereslet nem csak a finn élelmiszeripar teljesítményén lendített, de nagyon sokat számít az ottani gazdálkodóknak, állattartóknak is. A 2014-es, Oroszország elleni EU-szankciók miatt megszakadt az oda irányuló export, ez a körülmény pedig jelentősen lenyomta a belföldi sertéshús-árakat is, nagyjából 20 százalékkal.

Van olyan gazdálkodó, aki arról panaszkodott, az elmúlt három évet csak nagy nehézségek árán tudta nullszaldósra kihozni, vagyis profitot egyáltalán nem tudott realizálni munkájából.

A kínai lehetőségnek ezért jellemzően örülnek a finn farmerek.

Az országban mintegy 1000 sertéstelep működik, ebből az Atria 300 telephellyel együtt is működik. Nem csak felvásárlásról van szó, hanem arról is, hogy segítsék a gazdálkodókat a sertéstartás körülményeit a szigorú elvárásokhoz igazítani.

Az egyik finn nagygazda, aki mintegy 1500 állatot tart, elmondta: nagyon bízik a kínai fogyasztók elégedettségében, mivel állatait tiszta, kedvező környezeti feltételek között neveli, odafigyelve a higiéniai szabályokra és a jószágok takarmányozására.

agrotrend.hu / origo.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>