Mezőgazdaság

Kitartanak a fogyasztók a tojás mellett

- Hirdetés
0 SharesÉlelmiszergazdaság

2018. március 23., péntek • 11:06 Kitartanak a fogyasztók a tojás mellett

-- Hirdetés

A vásárlók alig tíz százaléka fogyaszt jelentősen kevesebb tojást és tojásból készült terméket a fipronilos botrány óta – derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számában közzétett NÉBIH-felmérésből.

A 2017-es fipronilos tojásbotrány komolyan sújtotta az európai baromfiágazatot: a hatósági döntések alapján nagy baromfiállományokat kellett leölni, a kereskedelembe kikerült tételeket vissza kellett hívni, meg kellett semmisíteni. Az élelmiszerlánc-biztonsági intézkedések nyomán ugyan sikerült megakadályozni, hogy a tiltott rovarölő szerrel szennyezett tojások a fogyasztók egészségében és életminőségében mérhető hátrányt okozzanak, ám ezek az intézkedések a tojás fogyasztói árának jelentős emelkedését okozták.

A NÉBIH legfrissebb, 1000 fő személyes megkérdezésével készült felmérésében annak járt utána, hogy pontosan milyen változásokat okozott a fogyasztói szokásokban a fipronilos botrány – derült ki a WESSLING Hungary Kft. által szerkesztett Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklapban publikált tanulmányból, melyből a Laboratorium.hu készített összefoglalót.

Az eredmények alapján a magyar vásárlók döntő többsége (86%) a botrány ellenére sem változtatott tojásfogyasztási szokásain, sőt kis részük (0,63%) még növelte is a fogyasztását. A tojásbotrány hatására csak a válaszadók 8,6 %-a fogyaszt jelentősen kevesebb tojást, és az egy százalékot sem éri el azok aránya, akik az eset óta már egyáltalán nem esznek tojást. Fontos tudni azt is, hogy a megkérdezettek 3,76%-a korábban sem fogyasztott tojást.

fotó:MTI

A NÉBIH kutatásában külön foglalkozott a tojástartalmú élelmiszerekkel is: a fogyasztók többsége (57,21%) nem változtatott vásárlási szokásain, ám viszonylag nagy százalékot képviseltek azok a vásárlók is, akik a botrány óta sokkal kevesebb tojástartalmú terméket vásárolnak (9,83%), illetve azok, akik teljes mértékben felhagytak a tojástartalmú élelmiszerek vásárlásával (10,78%).

A válaszadók 12 %-a azért nem változtatott addigi beszerzési gyakorlatán, mert úgy vélte, hogy ha az összetett végtermék valószínűleg már csak elenyésző mennyiségben tartalmazhat fipronilt, 10% pedig korábban sem vásárolt tojástartalmú élelmiszereket.

Minek köszönhető, hogy nem történt nagy változás?

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) 2017. július 20-án jelentek meg a fipronilszennyezéssel kapcsolatos első hírek. Mindamellett, hogy az érintett országok hatóságai gyorsan és összehangoltan léptek fel az élelmiszer-biztonsági kockázatok elhárítsa érdekében, a NÉBIH szakemberei a várható lakossági- és sajtókérdésekre is felkészültek. A téma kiemelt státuszát jól érzékelteti, hogy a hivatalhoz 2017-ben küldött sajtómegkeresések mintegy 10%-át (szám szerint 129-et) tették ki a fipronilos tojásbotránnyal kapcsolatos kérdések, interjúigények.

Az eredmények tanulsága szerint a hatóság következetes kommunikációs tevékenysége jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a magyar vásárlók tojással és tojástartalmú élelmiszerekkel kapcsolatos bizalma alapvetően nem ingott meg.

agrotrend.hu / laboratorium.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>