Hírek

Kitörhet a vulkán, Európa légkörére is hatással lehet!

- Hirdetés

Az eddigieknél is erősebb klímaváltozást okozhat a az eddig inaktív Kamcsatkai tűzhányó, már a tudósok megtették a szükséges lépesek, az inaktívról aktívra változtatták a besorolását, kitörése bizony Európát is érintené, lássuk, mi a kockázta a lehetséges kitörésnek.

Bármikor kitörhet, mondta is Ivan Kulakov vulkanológus. A tudósok már két éve megállapították, hogy a Kljucsevszkaja vulkáni csoporthoz tartozó Bolsaja Udina vulkán szeizmikus aktivitása nagyon növekszik.
Az elmúlt évben május és július között 559 földrengést regisztráltak a vulkán alatt.

A tudósok ezt követően hivatalosan módosították a vulkán besorolását inaktívról aktívra.

Idén februárban egy, a Richter-skála szerinti 4,3-as erősségű rengést észleltek.

Azok a vulkánok, amelyekben régóta nem történt mozgás, bizony különösen veszélyesek. “Az első kitörés nagyon erős lehet”  mondta Kulakov. Hozzátette, az aktív vulkánoknál az energia nem tud a belsejükben felhalmozódni. Az inaktívaknál ez másként van, ott katasztrofális lehet egy kitörés.

Ha hamufelhőket bocsát ki, több ezer kilométer távolságba is eljuthatnak. Bekerülve a sztratoszférába, a részecskék nagyon könnyen eljuthatnak a világ egy másik részére és megváltoztathatják a klímát.

A légi-közlekedésre is hatással vannak a hamufelhők, s már kis koncentrációban is veszélyt jelentenek, a hamu ugyanis eltömítheti a gépek turbináját.

2010-ben az Eyjafjallajökull izlandi gleccservulkán kitörésekor hatalmas mennyiségű hamut juttatott a levegőbe, egy időre megbénítva Észak- és Közép-Európa légi-közlekedését.

Az északkelet-ázsiai Bolsaja Udina nem az egyetlen vulkán sajnos amelyben mozgás kezdődött. Körülötte mintegy 20 kilométeres távolságban több mint 10 további vulkán van, melyek közül már három “nagyon aktív”, mondta a vulkanológus.

Az 1200 kilométer hosszú és mintegy 450 kilométer széles Kamcsatka-félszigeten 160 vulkán található. A régió a világörökség részét képezi. Tudósok Pompej méretű katasztrófától tartanak.

Amennyiben hasznosnak találta a cikket osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.