Hírek

Kiüthetik az autósokat év végére!

- Hirdetés

Jelenleg az üzemanyagok ára 400 forint körül mozog literenként, néha kissé csökken, néha meredeken nő, azonban az olajágazatban valami készül, ami ha rosszul sül el, akkor az nagyon fájhat az autósoknak, több okból is!

Ha Szaúd-Arábia bevezeti az olajfegyvert (ahogy azt 45 évvel ezelőtt már megtette), akkor a fekete arany ára a jelenlegi közel kétszeresére, hordónként 150 dollárra ugorhat, vezette fel cikkét a Business Insider.

A magyar autósoknak minden okuk megvan arra, hogy ettől frászt kapjanak, ugyanis a jelenlegi 80 dollár körüli árnál is rekordközeli, literenként 400 forint körüli árat fizetnek az üzemanyagért, így sejthető mibe kerülne a tankba való, ha az év végére elszállna az olajár.

Szaúd-Arábia a részvételét alátámasztó bizonyítékokra fittyet hányva, hevesen tiltakozik az ellen, hogy köze lenne a Washington Postban publikáló Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásához. Eközben célzásokat tesz arra, hogy kritikus szerepet játszik a világgazdaság működésében.

Más szóval burkoltan azzal fenyegetőzik, hogy a világ legnagyobb olajtermelőjeként az égbe tudja lökni a fekete arany árát, ha visszafogja kitermelését.

Szakértők nem tartják ugyan valószínűnek ezt a forgatókönyvet, de nem is zárják ki, ha Washington az ügy miatt szankciókat vezet be Rijád ellen.

Lamentálnak az elemzők:

Úgy véljük, hogy a szaúdi vezetés erősen vonakodna bevetni az olajfegyvert, miután ezzel aláásná azt az imázsát, hogy az olajpiac egyfajta “központi bankjaként” biztosítja a világ olajellátásának stabilitását – vélik az RBC bank elemzői.

Ezért a kitermelés korlátozása helyett valószínűbbnek tartják, hogy a szaúdi vezetés csendben elfelejti azt az ígéretét, miszerint az iráni olajkínálat mérséklődésére válaszul növeli országa exportját.

Az ország közel van ahhoz, hogy elérje a határt, ameddig könnyen bővíteni tudja kitermelését folytatódik az RBC elemzőinek értékelése. Ezért nem eshet nehezükre, hogy a közeljövőben szándékosan leálljanak az export növelésével.

Elmennek-e a falig?

Bár a szakértők úgy vélik, hogy a szaúdi vezetés nem vezetne be olajembargót, emlékeztetnek arra, hogy az OPEC a királyság vezetésével már megtette ezt egyszer 1973-ban. Akkor a Jom kippuri háborúra válaszul, amelyben az USA erős támogatást nyújtott Izraelnek, korlátozták az USA-ba irányuló olajkivitelt.

Az olajkartell negyedével vágta meg olajkitermelését, amivel energiaválságot okozott. A fekete arany hordójának ára három dollárról 12 dollárra ugrott. Az RBC elemzői nem tudják teljesen kizárni ennek a forgatókönyvnek a megismétlődését.

Caroline Bain, a Capital Economics tanácsadó cég vezető árupiaci elemzője egyetért kollégáival. Úgy véli, hogy bár Rijád egyelőre vonakodik a durva lépésektől, de ha egyszer rászánná magát ezekre, akkor a londoni Brent jelenlegi 81 dollár/hordós ára a kétszeresére ugorhat. A fekete arany augusztus óta 20 százalékkal drágult csak azért, mert a piaci szereplők számoltak az iráni export visszaszorulásával november elejétől.

Emellett visszaesett a venezuelai kivitel is, így végül is egy szaúdi embargó az eleve feszes piacot feszítené ki a végsőkig, és akár drasztikus áremelés is jöhetne a benzinkutakon hazánkban is.

Forrás: www.napi.hu