Hírek

Komoly változások jönnek a nyugdíjasok foglalkoztatásában!

- Hirdetés

Szinte évről-évre módosítják a nyugdíjasokra vonatkozó foglalkoztatási elemeket, most ismét egy jelentős változást iktatnak be 2019. január 1-től, lássuk, kit, és hogyan érintenek az újabb változtatások a jövőben?

Például a saját jogú nyugdíjasok kikerülnek a biztosítottak köréből.

A szabályozás csak a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalókra vonatkozik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a munkaviszonyban álló nyugdíjas munkavállalók munkabéréből csak 15% személyi jövedelemadó kerül levonásra.

Miután 2018-ban a munkabérüket a személyi jövedelemadó mellett 10% nyugdíjjárulék és 4% egészségbiztosítási járulék is terheli, így 2019. január 1-től a nyugdíjas munkavállalók nettó jövedelme 14 százalékkal nő.

Fontos változás, hogy a nyugdíj mellett munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók munkabére után a munkáltatót sem terheli 2019. január 1-től 19,5% szociális hozzájárulási adó és 1,5 % szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség, hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk a Saldo Pénzügyi Tanácsadó, és Informatiaki Zrt.

A nők negyven éves jogosultsági idejével nyugdíjban részesülő hölgyeknek is előnyös a változás. Ha a nyugdíj mellett munkaviszonyban állnak, a munkabérük nem fog beleszámítani keresetkorlátba, miután a munkaviszonyuk alapján nem lesznek biztosítottak.

Mint tudjuk, a nők negyven évével nyugdíjban részesülőknek mindaddig, amíg nem érik el a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, kereset korlátja van.

Ha a nyugdíj melletti biztosítási jogviszonyban elért jövedelmük eléri a minimálbér tizennyolcszorosát, a keretösszeg elérését követő hónap első napjától december 31-ig nyugdíjuk folyósítását szüneteltetik.

Forrás: www.piacesprofit.hu