Mezőgazdaság

Közel egy hónap múlva indulhat az egységes kérelmek beadása

- Hirdetés
0 SharesAgrárpénzek

2018. március 07., szerda • 08:18 Közel egy hónap múlva indulhat az egységes kérelmek beadása

-- Hirdetés

A 2017-es támogatásokat várhatóan ez év március végéig kifizeti a kincstár.

A tavasz az éves egységes kérelem beadási időszaka is, nem véletlenül volt ez és ezzel együtt a támogatások állása is a hagyományos, kecskeméti Agrárium-konferencia egyik kiemelt témája március 6-án, melyről honlapján beszámolt az agrárkamara is.

Mint Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, az online beadási felülettel kapcsolatos „utolsó simításokat” éppen ezekben a napokban, hetekben végzi a tárca a Magyar Államkincstárral és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együtt, és

várhatóan a felülethez április elején hozzáférhetnek a gazdálkodók, a szankciómentes beadási határidő várhatóan május közepe lesz.

Hozzátette,

új jogcímen igényelhető támogatási lehetőség nem kerül fel a 41-féle jogcímet felsoroló listára.

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese annyival egészítette ki, hogy ebben az időszakban a kérelemmel kapcsolatos segítségnyújtás, az abban való közreműködés lesz a kamarai falugazdászok fő feladata. Hozzátette, az elmúlt években évente 120-130 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdák falugazdászi segítséggel, és ez a mennyiség feltehetően idén sem változik.

A várható támogatási összegeket nem kívánták megbecsülni a szakemberek, viszont Feldman Zsolt szerint

mindenképpen befolyásoló tényező lesz a zöldítésben idéntől érvényes növényvédőszer-tilalom.

A helyettes államtitkár hozzátette, az év utolsó napján lejáró baromfi és a sertés állatjóléti nemzeti támogatási időszak meghosszabbítására irányuló egyeztetések elkezdődtek, szerinte ezek a programok 2019-ben „törés nélkül” folytatódnak tovább.

fotó:MTI

Arra pedig Bori Tamás, a DG-AGRI Közvetlen Kifizetések Igazgatóságának képviselője hívta fel a figyelmet a támogatások kapcsán, hogy az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2017. december 11-én elfogadta azokat a mezőgazdasági rendelkezéseket is, amelyek érintik a most hatályos közös agrárpolitikát. Ezek 2018. január 1-jén hatályba léptek. Az elfogadott szabályok célja a KAP egyszerűsítése a KAP-ra vonatkozó négy rendelet, azaz a közvetlen kifizetésekről, a vidékfejlesztésről és a közös piacszervezésről szóló, valamint a horizontális rendelet technikai jellegű módosítása révén.

A tavalyi kérelmekre vonatkozó kifizetésekkel kapcsolatban pedig Feldman Zsolt elmondta, 2018. február végéig nagyjából 350 milliárd forint utalt át a MÁK az érintettek számára, míg Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint a „jogszerűen, időben, illetve a később, de rendezetten benyújtott” kérelmeket a kincstár ez év március végéig várhatóan teljesíti.

agrotrend.hu / nak.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>