Mezőgazdaság

Lassan megy az elköszönés idén a téltől, de a légkör egy kicsit megnyugodni látszik

- Hirdetés
0 SharesAktuális

2018. március 21., szerda • 07:21 Lassan megy az elköszönés idén a téltől, de a légkör egy kicsit megnyugodni látszik

-- Hirdetés

Szerda estig a Kárpát-medence időjárásában még jelentős átalakulás nem várható, a tavasz első napján is folytatódik az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő. Erős lökésekkel kísért északi szél támad. Az előttünk álló héten egyre enyhébb légtömegek érik majd el hazánkat.

Egy nyugatról benyúló magasnyomás és a medencétől délre örvénylő ciklon együttese alakítja időjárásunkat. Továbbra is hideg levegő lesz felettünk, de a déli ciklon csapadékrendszere legfeljebb érintheti térségünket, a felhőzete viszont még benyúlik a déli országrész fölé.

A déli területeken vastagabb, északon szakadozottabb felhőzetre számíthatunk, késő délutántól pedig a legtöbb helyen egyre kevesebb lesz a felhő, csupán a Duna mentén maradhat felhős az ég.

Számottevő csapadék nem valószínű, de a déli megyékben, majd estefelé a középső országrészben hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat.

Az északi szél a Dunántúlon és a Tiszántúlon megerősödik. Helyenként – főként északkeleten – hófúvás is kialakulhat.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzésében az írja, hogy az esti órákig északkeleten a 40-50 km/h-s széllökésekkel kísért északkeleti szél gyenge vagy helyenként akár közepesen erős hófúvást okozhat. A Bakony magasabban fekvő részein az időnként erős (40-50 km/h) északnyugati szél is okozhat gyenge hófúvást.

A csúcshőmérséklet 1 és 6 fok között alakul. Késő estére +1 és -6 fok közé hűl le a levegő.

Este és éjszaka a középső területeken is fokozatosan csökken a felhőzet, megszűnik a havazás, hajnalra a legtöbb helyen kiderül az ég. Az északi szél mindenütt mérséklődik.

A hőmérséklet hajnalra általában -2 és -8 fok közé hűl le a levegő, de a gyengén felhős, vastagabb hóval borított körzetekben ennél pár fokkal hidegebb lehet.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig

Általában több-kevesebb napsütésre és csapadékmentes időre számíthatunk, mindössze pénteken lehet átmenetileg több a felhő, és délkeleten néhol hószállingózás, majd gyenge eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 6 fokról az időszak végére 6, 11 fok közé emelkedik.

agrotrend.hu / OMSZ

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>