Érdekességek

Lehet, hogy egy izlandi diák menti meg a Földet?

- Hirdetés

Az amerikaiak 35 milliárd műanyagpalackot dobnak el évente és ez azért nagy probléma, mert a műanyagnak 450 évre van szüksége az elbomláshoz, ami – lássuk be – elég hosszú idő. Ari Jónsson – termékdizájn szakos hallgató az Izlandi Művészeti Egyetemen – nemrég egy remek ötlettel állt elő azzal kapcsolatban, hogy lehetne biológiai úton lebomló vizesüvegeket készíteni vörös alga porból.

Ari Jónsson

nemrégiben bemutatta a találmányát Reykjavikban egy dizájn fesztiválon.

-- Hirdetés

alga palack

Miután olvasott az emberek által termelt műanyagszemét mennyiségéről, Ari úgy döntött, hogy tennie kell valamit.

Lehet, hogy egy izlandi diák menti meg a Földet? 1

“Azt olvastam, hogy a pet palackok 50%-a mindössze egyetlen használat után kidobásra kerül, ezért éreztem úgy, hogy sürgősen meg kell találni a módját annak, hogyan tudjuk leváltani ezt az elképzelhetetlenül sok műanyagot, amit megtermelünk.”

alga palack

Ezután tette fel a millió dolláros kérdést: “Miért használunk olyan alapanyagokat, amelyeknek az elbomlási ideje több száz év, ráadásul mindössze egyetlen használat után kidobásra kerülnek?”

alga palack

Hogy Ari megmutassa, nem csak a levegőbe beszél, elkezdte tanulmányozni néhány anyag erősségét és gyengéit, végül kikötött egy olyan megoldásnál, amely a műanyagproblémát alga használatával orvosolná.

alga palack

Ez az anyag a következő módon alakítható palack formájúvá: víz hozzáadásával formázzák, hevítik, majd a keletkezett zselét egy palackformába helyezik. A formát ezután fagyasztóban nyeri el az állagát.

Egészen addig, amíg a palack vizet tartalmaz, megtartja a formáját, viszont ahogy ürül, elkezd lebomlani – ki sem találhatnál jobb megoldást.

alga palack

Ha akarod, még meg is eheted a palackot, amikor kiürült – ez teszi Ari ötletét kimondottan praktikussá és hulladékmentessé – reméljük a föld lakosai feszülten figyelnek!

alga palack

Mit gondolsz, Te megkóstolnád?

A bejegyzés eredetije a healthfoodsoul.com-on található.
Képek: boredpanda.com

Kapcsolódó bejegyzés:

A nagy szemétsziget eltakarítása

-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez