Mezőgazdaság

Leírható lesz a magyar bor – elkészítik Magyarország eredetmintázati bortérképét

- Hirdetés
0 SharesHírek

2018. március 22., csütörtök • 15:27 Leírható lesz a magyar bor – elkészítik Magyarország eredetmintázati bortérképét

-- Hirdetés

A szerencsi Diagnosticum Zrt. borászati laboratóriumának munkatársai készítik el az ország eredetmintázati bortérképét, a mintegy 1,7 milliárd forintos laboratóriumi fejlesztéshez és a bortérkép elkészítéséhez 879 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a cég.

Tokaj-Hegyalján jött létre az országban egyedülálló NMR Borlabor, mivel ez az egyik legnagyobb értéket képviselő borvidékünk – mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a borlabor ünnepélyes megnyitóján, Szerencsen.

A NMR egy adatbázison alapuló vizsgálati módszer, amely eredményeként egy okos telefonnal is leolvasható hologramos matrica garantálja a bor címkéjén feltüntetett adatok (eredet, évszám, szőlőfajta) hitelességét. A módszernek köszönhetően egyszerűbbé válik a hamisított borok, a nem megengedett borászati segédanyagok és adalékanyagok kiszűrése.

fotó:MTI

A miniszteri biztos kiemelte, egy éven át a borászatok ingyenesen kapnak lehetőséget olyan világszínvonalú analitikai vizsgálatokra, amelyek eddig nem voltak elérhetőek Magyarországon. A borászok egy nemzetközileg elfogadott tanúsítványt kapnak, amely elősegíti a külföldi piacépítést és a fogyasztói bizalom erősítését – tette hozzá.

A laboratórium segít abban, hogy

egy borról minél több ismerettel rendelkezzenek a borászok és a piac, és ezek hiteles információk legyenek. Például arról, hogy egy tokaji palackban valóban tokaji bor van-e és milyen évjáratú, illetve milyen segédanyagokkal, házasításokkal és a szabályok betartásával készült-e

– fűzte hozzá Kiss Eliza.

Aláhúzta, a laboratóriumi módszertan és eljárás lehetőséget ad arra, hogy a világpiacon kiváló minőségű magyar borok jelenjenek meg, valamint segít abban, hogy például egy aukciós ház, vagy egy kereskedőlánc polcáról levéve a borok paraméterei visszakereshetők és ellenőrizhetők legyenek a fogyasztók számára.

Az új laboratórium az eddigi 45 helyett csaknem 100 paraméter alapján vizsgálja a borokat, így nagyon pontos képet ad a termékről és a termőhelyről is. Úgy vélte,

mindezek alapján összeállhat az a nagy adatbázis, amely segítséget ad a borászoknak a területük és borkészítési módszereik fejlesztéséhez.

A hazai 22 borvidékről átlagosan 960 borminta/borvidék adatai alkotják majd a referencia adatbázist. A labor csak olyan referenciának alkalmas mintát dolgoz fel, amelynél a bor eredete, a szüret éve és a szőlő fajtája egyértelműen, hitelesen dokumentálható.

fotó:DIAGNOSTICUM Zrt.

Péterfy Ferenc, a Diagnosticum Zrt. elnöke kiemelte: a 2019 végéig tartó A magyar borok eredetvédelmi térképe program nagy lökést kapott a laboratórium elkészültével, illetve az a folyamat, hogy egy nemzetközi adatbázis részeként elkészüljön a magyar borok eredetmintázati térképe.

Elmondta, a jelentős hazai fajták, termőhelyek az évjárat adataival együtt kerülnek be a nemzetközi adatbázisba, és egy matematikai algoritmus segítségével végezhető el egy-egy borminta elemzése. Az úgynevezett NMR-vizsgálat (mágneses magrezonancia spektroszkópia vizsgálat) az "ujjlenyomat" felvételén kívül a bormintáról 53 paramétert tartalmazó jegyzőkönyvet is kiállít – közölte. Hozzátette: a bormintáknál megállapítható lesz a fajta, a származási hely és az évjárat valódisága is.

fotó:DIAGNOSTICUM Zrt.

A társaság az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával összesen 879 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a projekt megvalósítására, amelyet 2019 február végéig kell befejeznie.

Az Európai Uniós támogatással, a Széchenyi 2020 gazdaságfejlesztési és innovációs programjának keretében megvalósuló projekt alapvetően három részből áll. Így az új szerencsi laboratórium az eredetvédett borok bordiagnosztikai matematikai modelljének kifejlesztésével párhuzamosan lát neki a referencia célokat szolgáló Bor Eredetvédelmi Adatbázis létrehozásának, illetve a Magyar Borok Eredetmintázati Térképének elkészítésének.

agrotrend.hu / FM, DIAGNOSTICUM Zrt.

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>