Érdekességek

MA ESTE ÉRKEZIK A HULLÓCSILLAG ZÁPOR! RÉSZLETEK!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Gyerekkorunk óta szüleink azzal biztattak, hogy ha hullócsillagot látunk, kívánjunk valamit, kezdhetjük gyűjteni a kívánságokat, mert hétvégén csak úgy záporoznak a gyönyörű égi jelenségek, lássuk a részletek!

Kezdődik a nyári meteorszezon 
A hullócsillagok nyári fő időszaka ugyan augusztus, ám már július végén is egyre többet láthatunk belőlük. Azok a meteorrajok, amelyek a nyári éjszakákat még varázslatosabbá teszik, viszonylag hosszú ideig aktívak, több héten keresztül is megjelenhetnek az e rajokhoz tartozó meteorok az égbolton. Emellett persze számos, rajhoz nem tartozó „kóbor” porszem is összetalálkozik légkörünkkel, ezek bármikor felbukkanhatnak az év során – viszont a nyári meteorokrajokkal kiegészülve bármelyik sötét éjszakán több hullócsillagot is láthatunk.

A meteorok megfigyelését is érdemes sötét égboltú, fényszennyezés zavaró hatásától távoli helyszínről folytatni. A sötét helyszín biztosítja azt, hogy a kevésbé ragyogó, ám nem kevésbé szép hullócsillagok is feltűnjenek. Szerencsés esetben fényes, nem ritkán színes meteorokat is megfigyelhetünk!

Láthatunk persze más, mozgó fénypontokat is az égen: ezek legtöbbje repülőgép vagy műhold. Míg a repülők jelzőfényeinek villogása legtöbbször jól kivehető, a műholdak néha igen megtévesztők lehetnek: sok esetben csak egy-egy másodpercre csillan meg a napfény rajtuk (pl. a napelemtábláikon) máskor viszont a teljes égboltot átszelik, viszonylag egyenletes fényességgel. A meteorok mindig jóval gyorsabbak a műholdaknál, így, ha nem csak egy hirtelen felfénylést látunk, akkor az műhold lesz.

A hónap legvégén egy meteormaximum is vár ránk, a Déli Delta Aquaridák nevű raj jóvoltából. 30-án, holdnyugta után (éjfélkor), az éjszaka második felében érdemes figyelni az égboltot. A rajhoz tartozó meteorok közepes sebességűek, ám számos tag látványosan fényes. Sajnos nem az északi féltekén kedvező a megfigyelésükre az égbolt, mivel a raj látszólagos kiindulási pontja, a Vízöntő csillagkép viszonylag alacsonyan lesz, viszont ennek köszönhetően a meteorok az égen hosszabb utat járnak be. A tőlünk is látható meteorok száma kb. 8-10 lehet óránként, ám a fényességük és a bejárt hosszabb égi útjuk ellensúlyozzák a nem túl nagy számukat.

A hullócsillagok sikeres megfigyeléséhez két alapszabályt érdemes megjegyezni: minél sötétebb égbolton figyelünk, annál több meteor tűnik fel a szemünk előtt; valamint azt is vegyük számításba, hogy az égen bárhol megjelenhetnek meteorok, így a megfigyelésre kiszemelt égrész a legkevésbé fényszennyezett legyen.

Forrás: www.ng.hu

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, megoszthatja az írás alatt található facebook jelre kattintva!

Csatlakozzon a beszélgetéshez