Mezőgazdaság

Már ki is repültek a webkamerás fiókák

- Hirdetés
0 SharesFenntarthatóság

2018. július 09., hétfő • 16:55 Már ki is repültek a webkamerás fiókák

-- Hirdetés

A Gemenc Zrt. élő webkamerái folyamatosan közvetítik a kirepülést.

Megkezdődött a Gemenci erdőben fészkelő fekete gólyapár, Tóbiás és Sára fiókáinak kirepülése. A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően az elkövetkezendő néhány napban figyelemmel kísérhetjük a fiókák első szárnypróbálgatásait – írja a Gemenc Zrt. közleményében.

2
fotó: Gemenc Zrt.

A fiatal madarak az első kirepülés után már csak néhány napig térnek vissza a fészekre. Általában csatlakoznak egy csoporthoz és az éjszakákat egy kiválasztott fán töltik.

Tóbiás idén is elsőként érkezett meg az országba a fekete gólyák közül, március 2-án délután 5 órakor szállt le gemenci fészkére. Párja, Sára március közepén jött meg és rögtön nagy munkába kezdtek, hiszen ezen a télen erősen megrongálódott a fészkük.

Gyorsan dolgoztak, ezt bizonyítja a március 29-i tojásrakás is, amelyet még 3 követte, így összesen 4 tojás költését kezdhették meg a szülők. Az egyik fióka a kikelés utáni napokban erősebb társai miatt nem jutott elég táplálékhoz és elpusztult.

A 2012. és 2017. közötti 6 évben 14 fiatal madár hagyta el a fészket július végén, augusztus elején. Ez szám növekedik idén 17-re.

Gemencen az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma.

A gemenci ártér a világon egyedülálló sűrűségű fekete gólya populációnak ad otthont.

A Gemenc Zrt. által kezelt területeken a felelős erdőgazdálkodás eredményeként az elmúlt 25 évben meghatszorozódott a 100 évnél idősebb erdőállományok területe. A 90 és 100 év közötti erdők területe háromszorosára nőtt, a 80 és 90 éves korosztály területe pedig másfélszeresére.

A webkamerás közvetítést a Gemenc Zrt. oldalán követhetik.

agrotrend.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez