Friss időjárásjelentés

Mediterrán ciklon érkezik Békés, és Csongrád megyébe!

- Hirdetés
0 Shares

A mögöttünk álló napokat Békés, és Csongrád megye szerte eseménytelen, kissé őszies időjárás jellemezte, hajnalonként 10 fok alá süllyedtek a hőmérsékletek s már a darvak is megjelentek, itt az igazi ősz, lássuk, milyen időjárás várható a folytatásban.

A nyári példátlan aszály után a mezőgazdaság példátlanul deficites évet könyvelhet el, hiszen több mint 2 hónapon keresztül alig érkezett eső Békés és Csongrád megyébe így sajnos egekbe szöktek az árak boltokban, piacokon, és tápboltokban egyaránt.

Így sajnos a hosszú aszály miatt a kukorica, valamint napraforgó termés jelentős része is megsemmisült, és pontosan ezért további jelentős áremelkedésekkel számolhatunk.

A nyár folyamán többször megfigyelhető volt, hogy Csongrád megyét még igen, sajnos viszont Békés megyét már nem, vagy csak alig érte csapadék, ami azért baj, mert Békés megye lenne az ország éléskamrája.

Érdekes egybeesés, hogy 2018-ban üzemelték be az országos jégkármérséklő rendszert s azóta figyelhető meg ez az aszályos jelenség, ami évről-évre csak erősödik, nem biztos hogy megfelelően működtetik ezt a rendszert, sőt egyre nagyobb a gyanú, hogy pont ez a rendszer csak kicsi mértékben mérsékli a jégkárt, és helyette viszont nagy aszályokat okoz, több tanulmány van, ami ezt támassza alá.

A jégkármérséklő rendszert októberben kikapcsolták, s egyből beindult az úgynevezett vizes szállítószalag jelenség, és a ciklonképződés is, ami most pontosan rosszkor jön és pont azért, mert az amúgy is siralmas termés betakarítását gátolja, valamint a szárítási költségeket növeli, amit szintén majd a lakossággal fizettetnek meg.

Szóval hétfőn s kedden még csapadékmentes időjárásban lehet része Békés s Csongrád megye lakóinak, azonban egy intenzív mediterrán ciklon érkezik hazánk térségébe, így jelentős csapadék várható.

A ciklon kedden éri el a Dunántúlt, Békés, s Csongrád megyébe pedig majd szerda este érkezik meg, és bizony komoly, 5-6 fokos lehűlést és jelentős, akár 15 mm-t meghaladó csapadékot hoz magával, míg kedden még 25, addig szerdán már csak 19 fokot mutatnak majd a hőmérők a délutáni órákban, kétségtelen, megérkezik az igazi ősz így nem árt ügyelnünk a réteges öltözködésre és vitaminpótlása, ez az időszak nagyon már nagyon kedvez a vírusok terjedésének.

Összegezve hétfőn kedden még vénasszonyok nyara, majd érkezik a mediterrán ciklon ami szerdán már magával hozza az igazai őszt is Békés, és Csongrád megye térségébe.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzést írta: Gubár András Meteorológiai szaktanácsadó

0 Shares