Hírek

Medvével találkoztak turisták, nem is akárhol!

- Hirdetés

Ez idei évben egyre több medveészlelésről kapnak bejelentést a Bükki Nemzeti Park emberei s így bizony így ennek a fele sem tréfa, és az utóbbi időben már a Zempléni Tájvédelmi Körzet emberei is sok észlelést vizsgáltak, sok helyen medve s farkas lábnyomokat rögzítettek, bár intézkedni nem tudtak, mert a medve hazánkban fokozotton védett faj.

Egy időben már kihaló félben voltak még, azonban már túlszaporodtak, Erélyben és Szlovákia hegyesebb vidékein pedig már falvakba is bejárnak kukázni, és bizony határainkon túl is betévednek, és a hegyekből is már síkvidékre is lebandukolnak, egy 3-4 mázsás medve pedig nem játék, Ukrajnában, és Szlovákiában vannak olyan időszakok, mikor kilőhetők.

Nos, ennek a magyarországi családnak nem volt szerencséje s pont Aggteleken jártak amikor a családfőre rájött a kisdolog s így egy rossz ötlete támadt, ha már ott vannak, guruljanak át Szlovákiába, a barlangtól jobbra kanyarodott, a magyar-szlovák határtól pár kilométerre megálltak hogy a sofőr megkönnyebbült, s kíváncsi lett, szólt a családtagoknak, hogy kicsit beljebb merészkedik az erdőbe.

Bár ne tette volna, alig tette meg 80 métert, erős morgásra lett figyelmes, a hangok a háta mögül jöttek, s így hátranézett, és egy óriási medve állt tőle megközelítőleg 30 méterre. A férfi megijedt, és olyat tett ami szigorúan tilos, elkezdett futni, itt is látszik hogy mennyire nincsenek felvilágosítva az emberek, a medve sem volt rest, követte a férfit, aki kerülőúton vissza tudott jutni autójukhoz, ami ritka, hisz mind a medve szaglása, és hallása is kitűnő, akár 50 km/h sebességgel is tud futni, kitartóan űzi zsákmányát.

Itt jegyezném meg, hogy azért a medve nem feltétlenül ragadozó, inkább mindenevő, de emberre inkább akkor támad, ha sarokba szorítják vagy bocsai vannak, akkor azonban veszélyes ellenfél, akár vadászokat is megtámadhat, ha előző napi vaddisznó-zsigerelés, vagy vér szagát érzi, olyan mint a cápa s mondhatni csúcsragadozó.

Szerencsére a családtagok addigra visszamenekültek az autó biztonságába, s így ők biztonságban volt, de azért egy ekkora állat játszi könnyedséggel betöri a szélvédőt de még az autót is felborítja ha elszánt, így íme néhány hasznos tanács ami segíthet, ha medvével találkozunk hazánk erdeiben.

Megkérdeztünk egy hivatásos vadászt, hogy egy ilyen találkozást hogy élhetünk túl.

Véleménye szerint a barnamedvék 99 %-a félénk állat, aki nagy ívben elkerüli az embert, azonban mégis előfordulhatnak olyan esetek, amikor a találkozás bekövetkezik. Igen kellemetlen lehet, ha megzavarjuk a kölykével együtt lévő nőstény medvét.
A nőstény, és mint minden anya a lehető legteljesebb nyugalmat szeretné biztosítani kölykének, így ezért ennek megzavarása lehet az egyik ok, amiért a medve az emberre támad.
Vagy egyszerűen csak meglepjük a medvét, az ellenszélben nem érzi a szagunkat, az így meglepett medve szintén veszélyessé válhat. Nem azért támadni meg minket, mert egyértelműen ezt tenné, ilyenkor szinte önvédelemből cselekszik.
A tapasztalt vadász ugyanakkor hozzáteszi, hogy időről-időre találkozik olyan medvékkel bizony amelyek másképpen viselkednek, mint az átlagos medvék. Vannak olyan egyedek, akik hozzászoktak ahhoz, hogy a települések hulladékgyűjtő konténereiben kutatnak táplálék után.
Ezek sajnos például közvetlen provokáció nélkül is rátámadhatnak az emberre is. Vannak medvék, s akik saját territóriumukat védik, és így egyben saját dominanciájukat akarják megmutatni és az ilyen egyedek fokozottan veszélyesek lehetnek.
Futni, lefeküdni, harcolni?
A medvét mi emberek hagyományosan nehézkesen mozgó állatnak gondoljuk, aki csak nehezen szánja rá magát a futásra akár. A valóságban azonban éppen ennek az ellenkezője igaz. A medve olyan könnyedén utolér minket, mint a pinty.
A világ leggyorsabb futójának sem lenne esélye ellene. Ezen túlmenően ha futni kezdünk, kiprovokáljuk a támadást, mondja. Ha medvével találkozunk, minden attól függ, hogy ő már észrevett bennünket, vagy sem. Ha még nem érzékelt nem látott meg minket, akkor próbáljuk meg lassan és nyugodtan elhagyni a helyszínt. Ha nem vesz észre minket, akkor csak egy érdekes élmény marad az egész.
Ha viszont észrevett bennünket, az élmény nem csak érdekes, de nagyon stresszes, és akár rémes is lehet  magyarázza a vadász. Ha a medve észrevett, és közeledik felénk, nem tanácsos vele szemben agresszíven viselkedni és rákiáltani se. Néhányan azt tanácsolják, hogy ha medvével találkozunk, minél hangosabban kiabáljunk, ezzel azonban szintén csak kiprovokálhatunk egy esetleges támadást.
Nyugodtnak kell maradni, mellőzni a hirtelen mozdulatokat, és semmit sem dobálni a medve felé.
Abban az esetben, ha a medve valóban megtámad minket, a legjobb az, ha halottnak tettetjük magunkat. Feküdjünk le a földre, és maradjunk mozdulatlanok, ezáltal megértetjük a medvével  hogy nem jelentünk számára fenyegetést. A támadás során minden esetben védjük a nyakunkat és arcunkat, mivel a medvék leginkább ezt a testrészünket támadják, mivel az nincs védve.
Végül pedig egy nagyon jó tanács, ami nem vicc, ha a hegyekbe indulunk, és attól tartunk, hogy medvével találkozhatunk, előtte szerezzünk be a túra előtt egy ellenük használható sprayt. A medve elleni spray fő összetevője a piros paprikából készült olaj, melytől a macik rövid ideig valósággal ledermednek, s ezalatt pedig megmenthetjük az életünket.
Aki Borsod, és Nógrád, Heves megye tájaira indul, jó ha a fentieket szem előtt tartja, és felkészül minden eshetőségre, mert egy dühös medvével való találkozás esetén esélyünk sincs ha felkészületlenek vagyunk.
A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.