Mezőgazdaság

Még másfél évet kell várni a Méz-jelentés hatásaira

- HirdetésÉlelmiszergazdaság

2018. március 27., kedd • 15:01 Még másfél évet kell várni a Méz-jelentés hatásaira

-- Hirdetés

Betiltanák a méhekre káros növényvédő szereket, valamint 36 millió euróról 50 millióra emelnék a méhészek képzésére fordítható összeget.

– Azzal, hogy az (Európai Parlament) EP 560 igen szavazattal, 27 nem ellenében, 28 tartózkodás mellett fogadta el a jelentést, megszületett a legmagasabb szintű, méhészettel foglalkozó dokumentum, amely egy erős "nyomásgyakorlási lehetőség" – mondta Erdős Norbert jelentéstevő, a Fidesz európai parlamenti képviselője kedden sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Erdős Norbert: Ha a jelentésben foglaltak fele megvalósul, rendezhetődhet a 620 ezer európai méhész helyzete – fotó: agrotrend.hu

Hozzátette, írásbeli kérdésekkel, a különböző frakciókból érkező árnyék-jelentéstevőkkel rendszeresen meg fogja keresni az agrár és vidékfejlesztési biztost, Phil Hogant. A másik érdekérvényesítési út, ha a tagállamok szakminiszterei vetik fel az Európai Tanácsban a témát – húzta alá. Véleménye szerint Phil Hogan jól érti a probléma súlyát, és Fazekas Sándor miniszterre is "mindig lehet számítani".

A jelentésben javasolják, hogy a méhészek képzésére fordítható összeget a jelenlegi évi 36 millió euróról 50 millióra emeljék, és hogy a mézek üvegén pontosan tüntessék fel, hogy mekkora része melyik országból származik.

Most csak azt kell ráírni, hogy uniós, unión kívüli vagy keverék mézet tartalmaz-e – magyarázta.

Magyarországon az éves méztermelés közelít a 25 ezer tonnához, ennek 75 százalékát főként hordós kiszerelésben exportálják a termelők az EU-ba. Az Európai Unióban évente körülbelül 240 ezer tonna mézet termelnek, amely az igények 60 százalékát fedezi. Kínából évi 100 ezer tonna mézet importálnak, ám az Eurostat adatai szerint ennek 20 százaléka hamisított.

Mivel a kutatók és a szakma már megtalálta a megfelelő helyettesítő anyagot.

a méhekre káros növényvédő szerek, az úgynevezett neonikotinoidok használatát a jelentés betiltaná.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>