Stefanie Christmann a száraz térségek mezőgazdasági kutatásai nemzetközi központjának kutatója az egyiptomi Sarm-es-Sejkben folyó ENSZ biodiverzitási konferencián mutatta be rendkívül jó, gazdabarát, mezőgazdasági stratégiájának eredményeit.
Ezek arról tanúskodnak, hogy a termőföldek egynegyedének virágzó növényekkel, és egyéb fűszerekkel, takarmánynövényekkel való benépesítése nemcsak a gazdák bevételét növeli jelentősen, hanem a fajok sokféleségét, a biodiverzitást is, írja a HVG.
A rovarirtók használatának csökkentését, no és a termelésből történő fokozatos kivezetését Christmann tanulmánya szerint úgy is meg lehet valósítani, hogy a gazdák ne szenvedjenek anyagi károsodást és terméskiesést.
Szükség van a beporzókra:
A változás azért is fontos, mert az élelmiszernövények több mint 80 százalékának bizony szüksége van a beporzásra, ám az elmúlt években jelentős hanyatlásnak indultak a beporzó-populációk világszerte. Németországban 75 százalékkal, Puerto Ricóban még nagyobb arányban csökkentek a populációk az elmúlt 25 évben.
A kormányok különböző módon reagáltak erre, és az Európai Unió tagállamaiban például betiltották a széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú szereket, amíg Brazíliában, a világ egyik legnagyobb élelmiszerexportáló államában feloldották a rovarirtók használatát.
Még a legszegényebb országokban is meg lehet ezt valósítani. Nem kell hozzá semmilyen felszerelés, technológia, csak a vetőmagokba kell befektetni. Nagyon könnyű. Akár egy mobiltelefonon továbbított képekkel be lehet mutatni, hogyan kell csinálni , idézte a kutatót a The Guardian.
Többszörösére nőtt a terméshozam a teszteken:
A gyakorlat tesztje meglepően jó eredményeket hozott, és növelte a térség biodiverzitását.
A termőnövényeket jóval hatékonyabban porozták be a méhek, jóval kevesebb volt a kártevő, továbbá mennyiségben és minőségben is növekedett a termés, írja a cikk.
Négy különféle klímájú területen végezték el a próbát, és mindenhol növekedett a gazdák bevétele.
A csapadékosabb térségekben megduplázódott a paradicsomtermés, a padlizsán 250 százalékkal nőtt. A hegyvidékeken a cukkinitermés háromszoros, a töké kétszer akkora lett.
Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu