Mezőgazdaság

Megérkezett Tóbiás és Sára első tojása

- Hirdetés
402 SharesHírek

2018. március 29., csütörtök • 16:11 Megérkezett Tóbiás és Sára első tojása

-- Hirdetés

Tóbiás és Sára, a híres gemenci fekete gólyapár fészkében a mai napon megjelent az első tojás, így néhány nap múlva, húsvétkor, várhatóan már 3-4 tojás költését kezdhetik meg a szülők.

Tóbiás március 2-án szállt le gemenci fészkére, évről-évre ő érkezik meg elsőként hazánkba. Párja, Sára március közepén jött meg és rögtön nagy munkába kezdtek, hiszen ezen a télen erősen megrongálódott a fészkük. A károkat azonban hamar helyreállították, ezt bizonyítja a mai tojásrakás is – közölte a Gemenc Zrt.

A gólyapár az elmúlt 4 évben 10 fiókát nevelt fel a fészekben – fotó: Gemenc Zrt.

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével 2013-ban szereltek fel fészekkamerákat, azóta követhető nyomon a gólyapár élete. Tavaly közel félmillió alkalommal látogattak el az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapjára, hogy bepillanthassanak ezeknek a fokozottan védett madaraknak a mindennapjaiba.

Idén tovább bővülhet ismeretünk a fekete gólyákról, hiszen egy másik gólya, Zoltán – akinek mozgását eddig GPS jeladó segítségével követhették nyomon a szakemberek és a nagyközönség az erdőgazdaság weboldalán – egy olyan, eddig elhagyott fészekbe szállt, amelyik szintén kamerával felszerelt. Itt ugyan nem élő adásban, de szintén megfigyelhető lesz egy gólyapár élete.

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra.

agrotrend.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
402 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>