Hírek

Megtalálták a rák ellenszerét!

- Hirdetés

Igazi mesebeli felfedezésnek tűnik, de egy izraeli vállalat azt állítja, hogy végre sikerült kifejlesztenie a rák ellenszerét, méghozzá olyat, ami a kezelés első napjától hatásos, és csak néhány hétig kell használni. A kutatók szerint a csodagyógyszer egy éven belül teljesen kész lesz.

The Jerusalem Post hasábjain olyan történet jelent meg, ami kicsit túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen: az Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) kutatói kifejlesztettek egy gyógyszert, ami teljesen gyógyítja a rákot.

Ha ez igaz, és egy éven belül tényleg használható gyógyszert is tudnak készíteni, akkor azzal megoldják a modern emberiség egyik legfenyegetőbb betegségének problémáját.

A MuTaTo (multi-target toxin, azaz multi-targetáló szer) közvetlen a ráksejteket támadja meg különböző peptidekkel egyszerre, és ebben rejlik a titka. A kutatók szerint azért olyan hatékony, mert egyszerre több fronton is megrohamozza a daganatokat.

Biztosra mentünk azzal, hogy a gyógyszert ne befolyásolják a mutációk, nyilatkozta a The Jerusalem Postnak az AEBi vezérigazgatója, Ilan Morad.

Annak az esélye, hogy a mutációk az összes kiszemelt receptort érintik egyszerre, drámaian csökken, ha többféle peptidet használunk. A MuTaTo tehát egyszerre támadja meg mind az összes mutálódásra képes receptort, ezzel kiküszöbölik, hogy azok gyorsan mutálódjanak.

A ma ismert daganatok egyik fajtáját az okozza, hogy meghibásodnak a sejtek felszínén található jelfogó receptorokat kódoló gének. A sejtfelszínről ezekben az esetekben folyamatosan olyan ingerület vezetődik a sejtmagba, amely a sejtet osztódásra készteti, írja a daganatok.hu.

Ezeket a receptorokat targetálja a MuTaTo, méghozzá egyszerre.

A gyógyszer ráadásul végül személyre szabott is lehet, azaz minden beteg saját biopsziájának elemzése után összeállítható lesz a számára legmegfelelőbb molekulakombináció a gyógyulás érdekében.

A biopsziából megállapítható, hogy az adott betegnél mely receptorok működnek rosszul, így csak azokat kell targetálni specifikus peptidekkel.

A gyógyszert egyelőre csak egereken tesztelték, akiknek a kezelés egyáltalán nem károsította egészséges sejtjeiket. A klinikai kutatások hamarosan kezdődnek, és ha minden úgy megy, ahogy Morad és csapata elképzeli, néhány éven belül a kórházakba kerülhet a készítmény, ők optimisták, és azt mondják, hogy ez akár egy éven belül is meglehet.

Azért könnyen lehet, hogy a történet túl szép ahhoz, hogy igaz legyen ezt támasztja alá az is, hogy a Post cikke nem említ semmilyen hivatalos, elfogadott tanulmányt az állítások alátámasztására. Addig viszont tudományos szempontból nem lehet komolyan venni az egészet.

Azonban az is biztos, hogy ha tényleg sikerülne kifejleszteni egy ilyen gyógyszert, az korszakalkotó volna, hiszen világszerte a daganatos megbetegedések jelentik a második leggyakoribb halálozási okot.

Szerző: Nagy Nikoletta

Forrás: www.24.hu