Hírek

Megtörték a kamionsofőrt!

- Hirdetés

A 25 éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére s pénzmosásra szőtt összeesküvés címén emeltek vádat már. Robinson tárgyalása hétfőn kezdődött a londoni központi büntetőbíróságon.

A sofőr, akit már a hírhedt londoni Belmarsh börtönben tartanak vizsgálati fogságban, videokapcsolaton keresztül válaszolt már a bíróság utcája után közkeletű nevén az Old Bailey eljáró tanácsának kérdéseire. Robinsont a tárgyalás nyitónapján egyelőre csak arról kérdezték még, hogy a vádpontok közül az illegális bevándorlás elősegítésére szőtt összeesküvésbe bűnösnek tartja-e magát a vádlott erre igennel válaszolt.

Az emberölési vád tárgyalása hétfőn még nem került napirendre.

Az Old Bailey bírói tanácsa a következő tárgyalási napot december 13-ára tűzte ki, s elrendelte Robinson további fogva tartását. A 39 holttestet október 22-én hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében.

A hűtőkonténer még nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő, közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből.

A kamionszerelvény Scania típusú volt, bolgár rendszámú nyerges vontatója, amelyet Robinson vezetett, Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit is. A brit vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, mely nagyon jelentős számú illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezi, és ennek tagja a kamionsofőr is.

A brit hatóságoknak már november első hetében sikerült azonosítaniuk is az áldozatokat. S az elhunytak valamennyien vietnami állampolgárok voltak. A listán két 15 éves fiú neve is szerepel.

Ők voltak a legfiatalabbak, de további nyolc olyan áldozat van sajnos, aki tizenéves volt, az ő életkoruk 17 évestől 19 évesig terjed. Így a legidősebb áldozat, egy 44 éves férfi. A két hete közzétett névsor alapján az áldozatok között nyolc nő van.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia, akkor 58 kínai állampolgár holttestét találták meg a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, valamint ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion pótkocsijában.

Forrás: MTI