Érdekességek

Melyik faj lesz az év madara?

- Hirdetés
0 SharesTermészetvédelem

Melyik faj lesz az év madara?2018.07.12Frissítve:2018.07.12Melyik faj lesz az év madara? 2

-- Hirdetés

Az MME 1979-ben indított “Év madara” programjának célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Tisztában vannak a szervezők azzal, hogy minden véges számú lehetőséget tartalmazó választás egyben korlátozó is. Az egyesület azzal is tisztában van, hogy az év madarának ajánlott fajoknál valószínűleg mindenki tudna “jobbat”, a szívének kedvesebbet jelölni. Azonban az MME részéről a döntés több szakterület képviselőit tömörítő munkacsoporti egyeztetéseket követően születik meg. A július 23-án, 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2019. év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését.

A jelöltek az alábbiak:

Gólyatöcs

Népies nevén széki gólya, gólyára emlékeztető, fekete-fehér színezetű, hosszú lábú, egyenes csőrű parti madár. Főleg szikeseken, nedves réteken, elöntéseken, belvizeken lehet megfigyelni. Öt alfaja a világ szinte valamennyi kontinensén megtalálható. Kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva költ. Magyarországon rendszeres fészkelő, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően, 200-1000 pár között alakul. Főleg vízi rovarokat és más gerincteleneket szedeget össze a víz színéről és a partról. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonuló. Tavasszal március-áprilisban érkezik meg Afrikából, a költési időszak végén korán útra kel, többségük augusztusban el is hagyja hazánkat.

Melyik faj lesz az év madara? 3
Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Gulipán

Felfelé hajló csőrével kitűnik a parti madarak sorából. Eurázsiában és Észak-Afrikában a tengerpartok és a kontinentális sós tavak mentén költ. Telepesen, rendszerint a vízhez közel, alacsony növényborítottságú területen, szigetszerű kiemelkedéseken, a talajon fészkel. Kisszámú, de rendszeres fészkelő hazánkban. Tradicionális költőhelyei a Kiskunsági szikes tavak, de az Alföld más területein és a Dunántúlon is fészkel. Hazai állománya a csapadékviszonyok függvényében ingadozik, 100- 850 párra tehető.
Csőre speciális táplálkozásmódjához idomult – a víz színén oldalirányú kaszáló mozdulatokat végez, eközben apró rovarokat, rákokat szűr ki a sekély vízből. A szikesek rekonstrukciója, megfelelő kezelése hosszú távon biztosíthatja a hazai állomány fennmaradását. Mivel halastavakon, ülepítőkön is megjelenik, költésükre tekintettel fokozott figyelemmel kell lenni ezek vízszintjének szabályozásakor. Vonuló. Tavasszal márciusban érkezik vissza, a telet a mediterrán térségben és Afrikában tölti.

Melyik faj lesz az év madara? 4
Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Nagy póling

A legnagyobb termetű hazai parti madár, feltűnően hosszú, lefelé hajló csőrrel. Jellegzetes „pó-li, pó-li” hangját sokszor hallatja, innen ered népi neve – a szélkiáltó. Eurázsia mérsékelt és hideg övi tőzeglápjain és turjánosain fészkel. Magyarország vizenyős rétjein, turjánvidékein és lápjain szórványosan és csak kis számban költ. Hazai fészkelő
állománya csak 20-60 párra tehető. Fészkét a vizenyős élőhely szárazabb foltjain, főleg száraz fűből építi. Hosszú és hajlott csőrével képes mélyen az iszapba és a laza talajba nyúlva férgeket és egyéb apró gerinctelen zsákmányállatokat keresgélni. Száraz táplálkozóterületeken ugyanez a csőr precíziós rovarcsipeszként segíti a táplálkozásban. Hazai állományának védelme csak jellegzetes költőhelyeinek, a turjánosoknak megőrzésével lehetséges, és ugyanez mondható el európai populációjáról is, amely csökkenést mutat. Vonuló. Jelentős, a hazai fészkelő állományt messze meghaladó számban vonul át az Alföldön február és április, valamint augusztus és november között. A telet Európa déli területein, Afrikában és Ázsia déli részén tölti.

Melyik faj lesz az év madara? 5

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Szavazatát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján, IDE KATTINTVA adhatja le.

Forrás: MME

Fotók: Wikipédia-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez