Mezőgazdaság

Mennyi támogatást kaptak tavaly a gazdák? Mutatjuk az összesítést

- HirdetésAgrárpénzek

2018. április 17., kedd • 09:02 Mennyi támogatást kaptak tavaly a gazdák? Mutatjuk az összesítést

-- Hirdetés

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette az agrár-és vidékfejlesztési támogatások 2017-es összesítését.

Az agrárium és a vidék fejlesztését támogató intézkedésekre összességében 562,5 milliárd forintot fizettek ki 2017-ben. Ez az összeg 84,8 milliárd forinttal elmarad az előző évitől, azonban ez nem jelenti a támogatások csökkenését.

A változás hátterében a közvetlen termelői támogatások 2018. évre áthúzódó kifizetései állnak, amelynek keretösszegéből 2016-ban a területalapú támogatásoknál magasabb nagyságrendben történtek előlegkifizetések az év végén, 2017-ben viszont nem volt ilyen mértékű előlegfizetés.

A Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott támogatások 2016-hoz képest 72,8 milliárd forinttal emelkedtek.

A Halászati Operatív Programból már csupán 2,3 millió forintot kaptak a gazdák, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programból még nem történt kifizetés.

A nemzeti támogatások keretében kifizetett összeg 18,1 milliárd forinttal mérséklődött. Az FM fejezetén kívül szerepel, de az agrártámogatásokhoz kapcsolódik a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés. Az adókedvezmény összege 2017-ben 27,9 milliárd forint volt.

A közvetlen támogatások agrár-és vidékfejlesztési támogatásokon belüli aránya a tavalyi 75,2 százalékról 61,7 százalékra csökkent. A vidékfejlesztési és halászati programok részesedése 5,5 százalékról 19,0 százalékra nőtt. A nemzeti támogatások, illetve a piaci és egyéb támogatások aránya az összes támogatáson belül számottevően nem változott, a piaci támogatások részaránya 1 százalékponttal emelkedett, a nemzeti támogatásoké ugyanennyivel csökkent.

Az agrár-és vidékfejlesztési támogatások keretében folyósított 562,5 milliárd forint támogatási összeg 79,3százaléka (445,9 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, 20,7 százalékát (116,6 milliárd forint) pedig hazai költségvetésből fizették ki.

Az uniós társfinanszírozással megvalósult támogatások esetében az uniós kifizetések aránya mintegy 70 százalékot tett ki, míg a támogatások további 30 százalékát nemzeti költségvetésből folyósították.

A közvetlen támogatásokra folyósított összeg továbbra is jellemzően területalapú támogatás formájában (45,7 százalék) és a zöldítési komponens keretében (35,9 százalék) jutott el a kedvezményezettekhez.

A két fő jogcím mellett a termeléshez kötött állattenyésztési támogatások domináltak a tárgyévben is, annak ellenére, hogy a tavalyi évhez képest 5,4 milliárd forint visszaesés mutatkozott. A 31,9 milliárd forint termeléshez kötött támogatás közel felét (14,7 milliárd forint) a tejhasznú tehéntartás támogatásra fizették ki, ezt követte az anyatehéntartás (9,3 milliárd forint), az anyajuhtartás (6,3 milliárd forint) és a hízottbika-tartás (1,6 milliárd forint) támogatása.

További számottevő összeg, 7,8 milliárd forint került kifizetésre szálas és szemes fehérjenövények támogatására, ami közel azonos arányban oszlott meg a növénykultúrák között. Előző évhez képest kevesebb támogatásban részesültek a gyümölcstermesztők, a kisgazdaságok, csökkent továbbá a feldolgozóipari zöldségnövény és a rizstermesztés támogatása.

A 2014–2020-as tervezési és programozási időszakban a közvetlen támogatásokból krízistartalékot kell létrehozni a mezőgazdasági termelési és értékesítési válsá- gok kezelésére, amely az egy termelőre eső közvetlen kifizetések 2000 eurót meghaladó összegének csökkentésével valósul meg. Amennyiben a kríziskezelésre létrehozott tartalék nem kerül felhasználásra a pénzügyi év végéig, úgy az a gazdálkodók számára kifizetésre kerül. Ennek értelmében 2017-ben 4,7 milliárd forint támogatást folyósítottak a gazdálkodóknak Pénzügyi fegyelem visszatérítése jogcímen.

További részletek ITT találhatók.

agrotrend.hu / AKI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>