Hírek

Mesterségünk címere: Kamionsofőr

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Hatalmas autóban rója az utakat Császár Tibor több mint két évtizede már, és mégis imádja a munkáját! Övé az út, övé a világ! A kamionosok élete egyszerre különleges, és nem egyszerű!

Főhősünket egy játékbolt előtt elhaladva vitte mindig óvodába az édesanyja. A kisfiú pedig minden egyes reggel megállt a kirakatnál. Bámulta, csak bámulta – a játék kamiont! Piros volt, sárga ponyvával. Nagyon-nagyon szerette vol… Végül nem kapta meg, de a karácsonyfa alatt egy másik kamion várta… és utána még rengeteg. Nem is igen volt más játéka, csak kamionok.

Így nem is volt kérdés, hogy milyen szakmát választ.

Több mint két évtizede már, hogy óriási, öttengelyes szállítóautókkal rója az utakat. Elképzelni is nehéz, de idestova hárommillió kilométert vezetett bennük szerte Európában. A legtöbb ember egész életében nem vezet többet két-háromszázezer kilométernél. Császár Tibor viszont megesik, hogy hetente 14 ezer kilométert is megtesz.

Hol alszom közben? Hát… a “Hotel Volvóban”! Tehát az autómban. Van kényelmes ágyam, tévém, mindenem. Tisztálkodni, meleg ételt enni őrzött parkolókban tudok. Amikor a család ráér, és éppen valami jó helyre megyek, jönnek velem. Elférnek. Még “vendégágy” is akad a kamionban.

Leggyakrabban Ausztriában, Németországban és a skandináv államokban jár. De a kamionos élete nem csak játék és mese! Bár jó dolog sokfelé utazni, sokféle tájat látni, de rossz, hogy olykor akár hetekig is távol van a családjától az ember…

Két fiam vár haza – mondja Császár Tibor. – Már iskolások, és elég nagyok ahhoz, hogy szükségük legyen rám. Ebből a szempontból nehéz szakma ez. De mióta van internet és mobiltelefon, valamivel elviselhetőbb.

Aki kamionos akar lenni, annak nagyon jól kell vezetnie. Legalább ilyen fontos, hogy megbízható, felelősségteljes ember legyen. Sőt, fontosabb. Mert egy ilyen hatalmas jármű (hivatalos nevén: “nyerges vontató”) megpakolva akár 40 tonnát is nyomhat! Képzeld csak el, olyan nehéz, mint 40 személyautó együttvéve! Ha egy kamionos hibázik és ütközik, akkor ott kő kövön nem marad… Jó, ha angolul, németül vagy más nyelven is beszél az ember. Sok kisfiút vonz ez a szakma és a vele járó “szabadság”, de nagyon komolyan kell ám venni!

Csatlakozzon a beszélgetéshez