Mezőgazdaság

Mi történt tavaly az agráriumban?

- Hirdetés
0 SharesHírek

2018. július 11., szerda • 10:33 Mi történt tavaly az agráriumban?

-- Hirdetés

Rövid összefoglaló a hazai növénytermesztésről, állattenyésztésről és az élelmiszeriparól.

A Központi Statisztikai Hivatal megjelentette Magyarország 2017-es, teljes körű elemzését, amelyben a hazai és nemzetközi makrogazdasági környezet mellett áttekintést nyújt a magyar ágazati teljesítményekről is – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

2
Tavaly a húsmarhatartás volt az állattenyésztés egyik húzóágazata – fotó: Pixabay

2017-ben a mezőgazdaság teljesítménye összességében 0,3 százalékponttal mérsékelte a hazai GDP bővülését. 2012–2016 között a nemzetgazdasági bruttó hozzáadott érték 4,4–4,7%-át állította elő, 2017. évi aránya 3,9%-ot tett ki. Az agrárszektor bruttó hozzáadott értéke előző évi áron 9,0%-kal csökkent a kiemelkedően magas 2016. évihez mérten.

Az időjárás 2017-ben nem kedvezett a növénytermesztésnek, ami elsősorban az őszi betakarítású szántóföldi növényeknek a 2016-os rekordévtől elmaradó terméseredményeiben mutatkozott meg.

A 2017. december 1-jei állatszámlálás adatai szerint a szarvasmarha-, a juh-, a kacsa- és a pulykaállomány bővült, sertésekből, tyúkokból és ludakból viszont kevesebbet tartottak, mint egy évvel korábban.

3
Növekszik az élelmiszeripar teljesítménye – fotó: Pixabay

A nemzetgazdasági stratégia szempontjából is kiemelt jelentőségű, a feldolgozóipari termelés több mint tizedét adó élelmiszeripar (élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása) teljesítményét a 2000-es évek első évtizedében alapvetően csökkenés, 2011 óta viszont növekvő tendencia jellemzi.

2017-ben 2,0%-kal nőtt a kibocsátás volumene, amit a belföldi és a külpiaci értékesítés egyaránt támogatott.

Ezen részleteken túl, a kiadvány kitér még az ökológiai gazdálkodásra, az erdő- és vadgazdálkodásra és a természeti környezetre is.

agrotrend.hu / NAK

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez