Hírek

Mi várható a benzinkutakon a héten?

- Hirdetés

Leszámítva a múlt heti 3 forintos gázolajár csökkenést, a hazai üzemanyagárak már emelkedő tendenciát mutatnak. az elmúlt hónapokban. Folyamatos az áremelkedés hétről hétre, ami leginkább a Brent típusú olaj árának emelkedése miatt következik be.

Az olaj kínálati oldalról beszűkülni látszik, hiszen az OPEC tartja a kitermelés csökkentést, a Venezuelai politikai helyzet sem a legmegnyugatóbb, így a körülmények és a döntéshozók is így alakítják a dolgokat, hogy az olaj ára felfelé mozogjon.

A múlt héten már 68 dolláros szint közelében is járt az ár, amire tavaly november óta nem volt példa. A múlt heti változást tekintve csupán 1,5%-os a Brent hordónkénti árának emelkedése, amit jó eséllyel kiegyenlíthet a forint erősödés, ami szintén körülbelül 1,5%-os volt az elmúlt héten. A dollár árfolyama 277,34 forinton áll jelenleg.

Mivel a változások mértéke nem olyan jelentős, és a hazai érdekek és készlet adatok is hatással vannak a benzin és gázolaj árának alakulására, ezért nehéz pontos jóslatot mondani.

Látva az előző hetek tendenciáit, inkább kisebb áremelkedésre van esély mint ár csökkenésre, de tekintve az olajár és az árfolyam ellentétes irányát akár az árak változatlanul tartására is van egy kis esély.

Árváltozás:

A gázolaj ára újra csökken szerdától, bruttó 3 forinttal literenként. A benzin ára most nem változik. A hét közepén így a 95-ös benzin átlagára marad 366 forint, míg 1 liter gázolajat pedig átlagosan 390 forintért tankolhatunk a hazai töltőállomásokon.

Forrás: holtankoljak.hu