Egészség

Mikre vigyázzon egy nő negyven felett? Hasznos tanácsok negyven felett!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Az évek múlásával számos, különböző egészségügyi probléma megjelenésének kockázata is megemelkedik, ezért elengedhetetlenné válik, hogy sokkal jobban odafigyeljünk magunkra!

Természetesen a betegségeket mindig jobb megelőzni, mint kezelni. A legsúlyosabb kórképek kialakulásában hangsúlyos szerep jut a helytelen életmódnak, holott éppen erre a tényezőre lehet a leginkább tudatosan hatni a hétköznapokban.

Jó példa erre az elhízás: a magyar felnőtt nők közel harmadának magas a testtömeg indexe, márpedig a jelentős túlsúly számos krónikus probléma előszobájának tekinthető. A kor előrehaladtával több olyan változás is zajlik az emberi szervezetben, amely kedvez a súlygyarapodásnak. Ezek a folyamatok pedig 35 éves kor után indulnak be igazán.

A mind mennyiségben, mind minőségben kiegyensúlyozott táplálkozásnál és a rendszeres testmozgásnál nincs jobb eszköz az elhízás megelőzésére. Fontos továbbá megemlíteni, hogy ezek a módszerek a kardiovaszkuláris egészség megőrzésében is kulcsfontosságúak, mi több, az sport a mindennapos stresszt is enyhíti. A káros szokások elhagyása ugyancsak kiemelt feladat: a dohányzás például a tüdőrákos megbetegedések zömében kiváltó okként jelenik meg.

Hogyan segíthetnek a szűrések?

A prevenció tehát a hétköznapokban kezdődik, ugyanakkor megeshet, hogy a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is bekövetkezik a baj. Ráadásul számos betegség előrehaladott stádiumban okoz csupán először észrevehető tüneteket, miközben a gyógyulás és a szövődmények elkerülésének egyik alapköve éppen a minél korábban felállított diagnózis, illetve ezzel együtt a gyorsan megkezdett terápia lenne. Ezt az ellentmondást hivatottak feloldani az egészségügyi szűrések.

Ebből a megfontolásból a nőknél elengedhetetlen a mellek havi önvizsgálata, illetve az éves rendszerességgel elvégzett mammográfiás szűrővizsgálat. Az eleinte igen tünetszegény emlőrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a nők körében. Ugyancsak jelentős nagyságrendben okoz problémát a méhnyakrák, amely ellen egyrészt a humán papillómavírus (HPV) elleni védőoltás, másrészt a 25 év felett legalább háromévente elvégzett nőgyógyászati szűrés jelenti a leghatékonyabb védelmet. Mindkét nem képviselői számára javasolt továbbá 40 éves kortól a rendszeres tüdőszűrés, 50 éves kortól pedig a vastagbélrákszűrés.

Persze nem csupán a daganatos kórképek jelentenek egyre fokozódó veszélyt, ahogy idősebbek leszünk. A tévhitekkel ellentétben például a csontritkulás sem kizárólag az idősek betegsége.

A megelőzés és a már kialakult folyamat lassításának legfontosabb eszköze a fizikai aktivitás, emellett pedig érdemes 40 éves kor felett – különösen a menopauza idején – rendszeresen csontsűrűségmérést is végeztetni. Szót kell ejteni a szív- és érrendszeri betegségekről is, ezek ugyanis vezető haláloknak számítanak ma Magyarországon. Természetesen az egészséges életmód révén e téren is jelentősen csökkenthető a kockázat, az esetleges problémák időben történő felismerését pedig nagyban segíti a vérnyomás és a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése.

Forrás: www.hazipatika.com

Amennyiben hasznosnak találta a cikket osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

 

 

Csatlakozzon a beszélgetéshez