Hírek

Milliók válhatnak hajléktanná a Florence hurrikán, és a Mangkhut miatt!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Milliók válhatnak hajléktanná a Florence hurrikán, és a Mangkhut miatt!

Míg itt Európában anticiklonok alakítják időjárásunkat, és a kései nyár idejét éljük, kellemes 30-32 fokos napi maximumokkal, addig a Föld más részein irgalmatlan nagy viharok tombolnak, emberek millióira várnak nagyon kemény órák!

Az egyik a Florence hurrikán,

mely közel 170 km/h sebességgel csapott le Egyesült Államok délkeleti partvidékére, már most közel 500000 lakásban nincs áram, ( sok esetben már lakás sincsen), emberek milliót evakuálták nem véletlenül.

A legnagyobb károk eddig Észak-Karolinában keletkeztek, és ez még csak a kezdet, az előttünk álló napokban akár 8 hónapnyi csapadék is leeshet az említett térségben, mely akár beláthatatlan következményekkel járhat, a vízszint ha átmenetileg is, de akár 3-4 méterrel megemelkedhet.

A Mangkhut szupertájfun

Sajnos nem ez az egyetlen légköri képződmény, ami erre a hétvégére időzített, Délkelet-Ázsia is kemény időjárásra számíthat, órákon belül lecsap a térségre a Mangkhut nevű szupertájfun, mely jelenleg 5-ös erősségű, és nem ismer kegyelmet.

A péntek éjszakai órákban érheti el a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetét, Luzon térségében akár a 280 km/h sebességet is elérhetik a széllökések, ha Észak-Karolinában a Florence 170 km/h széllökésekkel benzinkutakat “gyűrt össze”, nem nehéz belegondolni, hogy mire képes a Mangkhut, 280 km/h széllökésekkel.

Milliók válhatnak hajléktanná a Florence hurrikán, és a Mangkhut miatt! 1

A tájfun ezután némileg gyengül majd, de elemi erővel csaphat le Hongkongra, és Makaóra is, ahol közel 42 millió ember él.

Eme pusztító viharok alapjaiban kibillenhetik a Föld légkörét az eddigi mondhatjuk abnormális, és nem megszokott ritmusából, így könnyen lehet, hogy előttünk álló hetekben Európában, és ezen belül persze Magyarországon is jelentősen megváltozik majd az időjárás.

Az Azori anticiklon

Példaként említhető az Azori-anticiklon, mely az idei nyáron több alakalommal okozott aszályos, száraz időszakot, elvágta a Közép-Európába igyekvő frontok útját, és a Földközi-tenger térségében is rendkívül lecsökkent a ciklonok képződési intenzitása, mely hazánk déli részein igen aszályos időszakot hozott, nem kis kárt okozva a mezőgazdaságban.

Ha, és amennyiben ez bekövetkezik, akkor a megszokottnál jóval csapadékosabb őszre, valamint télre számíthatunk itt, Közép-Európa térségében, leghamarabb erre októberben kerülhet sor, beindulhat az úgynevezett “nedves szállítószalag”, és akár hóban gazdag tél is kilátásba kerülhet, azonban erről még az év ezen időszakában felelőtlenség lenne nyilatkozni.

Szerző: Gubár András (Időjósdás.hu)

( meteorológiai tanácsadó)

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Csatlakozzon a beszélgetéshez