Érdekességek

Milyen időjárást jósol a diófa?

- Hirdetés

A nyár közeledtével lassan zöldbe, és virágba borul a természet, és ki gondolná, hogy bizonyos növények rendkívül pontosan meg tudják jósolni, hogy milyen időjárásra számíthatunk egy adott napon, a diófa is egy rendkívül jó meteorológus, lássuk mit, és hogyan jelez?

Az alább olvasható tapasztalat rendkívül megbízható, ami legfontosabb, saját megfigyelés, meteorológus vagyok, és igen közel áll hozzám az állatok, és növények viselkedése, viszonyulása az időjáráshoz, nagyon fontos, hogy összefüggéseket keressek, és találjak a légköri, és természeti jelenségek között.

Orosházától nem messze található a nyaralónk, mint tudható, Orosháza Békés megyében található.

Tikkasztó nyári hőségben biztosan előfordult már mindenkivel, hogy leült egy fa, s jelen esetben például egy diófa tövébe kicsit hűsölni. Én is gyakran tettem így hétvégi nyaralónkban.

Egy idő után az tűnt fel, hogy a diófa levelei nem minden nap egyformán ragyognak, fénylenek.

Ezután több hétig “górcső” alá vettem a diófát, és akkoriban már bőven voltak természetmegfigyeléssel is kapcsolatos tapasztalataim. Egy eddig kimondatlan törvényszerűségre jöttem rá megfigyelésemkor.

A diófa hasonlóan anyagcserét folytat, mint mi, emberek. Folyadékot vesz fel környezetéből, és időnként kiengedi azt csak nem mindegy, hogy mikor. Megfigyelésem során a következő törvényszerűségre jöttem rá.

Ha a diófa érzi, hogy száraz, aszályosabb időszak közeleg, levelei megduzzadnak, folyadékot raktároz el, s levelei fényesebbek lesznek, hasonlóan, mint a majomkenyérfának.

Fordítva viszont, ha csapadékot hozó frontot, vagy ciklont érez, amit elsősorban a légnyomás változásból érzékel, akkor kiengedi leveleiből az elhasználódott, raktározott folyadékot, és még a csapadék érkezése előtt, és a csapadék érkezése előtt 8 órával a diófa levele már nem fénylik, felkészül a friss utánpótlásnak a fogadására.

Kizárólag erre a megfigyelésre csak a diófa alkalmas, érdemes kipróbálni, nem fognak csalódni.

Gubár András:  meteorológiai tanácsadó

A cikk osztható, az oldalon található facebok jelre kattintva.