Érdekességek

Milyen időjárást jósol a tücsök?

- Hirdetés

A természetnél, beleértve a növényeket, és állatok nincs jobb időjós, rendkívül jól, s pontosan is jelzik az éppen közelgő időjárás-változásokat, ilyen például a tücsök, vakon is megbízhatunk “muzsikájában”, így lássuk is, hogy mire érdemes figyelnünk.

Nyári éjszakákon lehet hallani mindig a tücskök ciripelését. Egyszer teraszon ülve hallgattam zenéjüket, nyugodt, csendes nyári este volt.

Fél óra telhetett el, és egyszer arra lettem figyelmes, hogy a tücskök ciripelése sokkal gyakoribbá, egyben intenzívebbé vált, és nem sokkal utána ( körülbelül 40 perc), villámok jelentek meg a távolban. Valamiért úgy gondoltam, hogy ez nem lehet véletlen, és valamihez köthető, valamivel összefüggésben van.

Elhatároztam, ha legközelebb hasonlóan viharos nap várható, ( már akkor is gyártottam előrejelzéseket) akkor kiülök ismét a teraszra, s megfigyelem, hogy csak véletlen volt ez a felgyorsult ciripelés, vagy nem, mert ha találok összefüggést, akkor bizonyos lesz, hogy a tücskök képesek egy órával hamarabb jelezni a közelgő időjárás-változást, főleg a csapadékot.

Nem kellet sokat várni, el is jött az az ominózus viharos nap, fokozódott bennem a kíváncsiság, gyorsan el is helyezkedtem a megfigyelő pozícióba, és meglepve tapasztaltam, hogy a jelenség megismétlődött, és egy későbbi időpontban újra, meg újra.

Egy stopperrel kezdtem mérni, hogy nyugodt, csendes időjárás esetén mennyiszer ciripel egy tücsök, és viharos idő közeledtével milyen mértékben fokozódik a muzsika, a következő megállapításra jutottam.

Nyugodt időszakban ugyanaz a tücsök 60, viharos időjárás esetén 90 alkalommal ciripel, persze azért ez az adat minimálisan eltérhet, de ha a tücskök ciripelése jelentősen fokozódik, akkor 1 órán belül komoly időjárás-változás várható, konkrétan eső vagy zivatar, ennek pedig a magyarázata, hogy eső közeledtével a talaj mentén megemelkedik a páratartalom, majd a légnyomás ingadozni kezd, azt a növények, állatok egyaránt megérzik és jeleznek, mint ahogyan a tücsök is teszi a maga módján.

Igazán jó előrejelző, nem kel műszer, sokkal megbízhatóbb megfigyelés, mint a műszeres, természetben nincs is párja, azonban a következő megfigyelésem is érdekes lesz, ami saját tapasztalat, s alkalmazom is, hiszen meteorológiai tanácsadó vagyok, és munkámhoz jelentős mértékben hozzátartozik az állatoknak, valamint növényeknek a megfigyelése, konkrétan az, hogyan alkalmazkodnak a légköri viszonyokhoz.

Amennyiben hasznosnak találta írásomat, osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Szerző: Gubár András ( meteorológiai tanácsadó)

Forrás: Időjósdás